Marija Josipović, načelnica u Upravi za zatvorski sustav, o pogodnostima:

Dobro ponašanje, pa onda vikend

02.07.2008.
u 19:08
Pogledaj originalni članak

Korištenje pogodnosti izlazaka medijski  eksponiranih zatvorenika na slobodu, kao u posljednje vrijeme Hrvoja Petrača ili Hrvoja Žužića, svaki put izazove buru u javnosti. Propituje se jesu li poznati zatvorenici privilegirani ili samo imaju prava kao i drugi osuđenici koje zbog anonimnosti nitko ne zamijeti.

O tomu smo razgovarali s načelnicom Službe upravnih poslova u Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Marijom Josipović.

 Zakon je za sve zatvorenike isti, neovisno o tomu jesu li poznati ili anonimni. Razumijem s jedne strane ljude koji su ogorčeni kada vide u gradu zatvorenika i kažu "on je ubio ili pronevjerio milijune, a sada se tu šeće", no izlazak zatvorenika na slobodan vikend je i njihova priprema za izlazak na slobodu jer će svaki od njih izdržati kaznu i otići kući. Ne možemo ih držati stalno pod ključem  kaže Marija Josipović.

Ističe da pogodnost izlaska na vikend neće dobiti zatvorenici za koje se procijeni da bi na slobodi počinili kazneno djelo ili pobjegli. Kaže da su lani odobrene 12.892 različite pogodnosti zatvorenicima, a samo u 119 slučajeva te su pogodnosti zlorabljene. Od tog broja zatvorenici su dobili 4512 pogodnosti izlaska iz kaznionice, a bilo je samo šest zloporaba.
 Najčešće su zloporabe da zatvorenici kasne s povratkom u zatvor ili se vrate pijani. No, svako takvo ponašanje znači da idući put neće dobiti izlazak za vikend.

Zatvorenici ne izlaze samo tako, nego im se prvo pogodnosti daju unutar kaznionice ovisno o ponašanju. Tako mogu imati svoj TV, u sobu staviti obiteljske fotografije, mogu dulje boraviti na zraku... Prije nego što se pak odobri osuđeniku izlazak na slobodu, obično u mjesto prebivališta, radi se obrada u kojoj sudjeluje cijeli stručni tim. Oni procijene hoće li okolina reagirati na izlazak osuđenika na slobodu te sugeriraju zatvoreniku kako da se ponaša na slobodi  kaže Marija Josipović.

 Sve dok nemamo mogućnost nadzora zatvorenika dok su na slobodnom vikendu, mislim da bi bilo licemjerno da im uvjetujemo gdje će biti i kamo će izlaziti. No, kad uvedemo nadzor zatvorenika na slobodnim vikendima, moći ćemo im sugerirati gdje da ne odlaze te da  ne provociraju okolinu  kaže Marija Josipović.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr