Sajam poslova

Dobili poruke da je dolazak obvezan, a nudi se samo 15-ak radnih mjesta!

Foto: Branimir Bradarić
Sajam poslova,Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Sajam poslova,Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Sajam poslova,Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Sajam poslova,Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Sajam poslova,Vukovar
30.09.2014.
u 17:33
Današnji Sajam u Vukovaru posjetio je i ministar rada Mirando Mrsić koji je rekao da zahvaljujući sezonskim poslovima i dalje opada broj nezaposlenih osoba
Pogledaj originalni članak

I ovogodišnji Sajam poslova u Vukovaru, koji je održan u Dvorcu Eltz, privukao je na stotine Vukovaraca u potrazi za poslom. Na sajmu je svoje aktivnosti predstavilo 60-ak izlagača i to uglavnom obrazovnih ustanova i državnih institucija te agencija lokalne samouprave. Problem je, na što su ukazali i sami posjetitelji, što se radi o ustanovama gdje je zabranjeno dalje zapošljavanje. Iz tzv. realnog sektora na Sajmu je sudjelovalo tek desetak subjekata.

– Koja je svrha svega ovog ako nitko od njih ne zapošljava ili ima zabranu novoga zapošljavanja kako to imaju državne institucije. Ovdje se nudi svega 10-15 radnih mjesta, a svi mi na Zavodu dobili smo SMS poruku iz HZZ-a da je dolazak na Sajam obvezan i da ga možemo navesti kao aktivnost traženja posla na sljedećoj individualnoj konzultaciji sa savjetnikom, reklo nam je više nezadovoljnih posjetitelja pokazujući SMS.

Današnji Sajam posjetio je i ministar rada Mirando Mrsić koji je rekao da zahvaljujući sezonskim poslovima i dalje opada broj nezaposlenih osoba kao i da je jedan od velikih problema u Hrvatskoj tzv. strukturna nezaposlenost.

- Dugi niz godina, posebice u strukovnim zanimanjima, obrazovali smo ljude za Zavod za zapošljavanje. Potrebno je obrazovni sustav prilagoditi potrebama  tržišta rada. Cjeloživotno učenje je također nešto što se mora jače prezentirati. Problem je i što mi naše upisne planove u školama ne radimo prema potrebama tržišta rada već prema tome koliko imamo nastavnika i učionica kako bi zaposlili sve ljude u sustavu obrazovanja. Međutim, ima i drugih načina na koji bi način mogli zaposliti višak zaposlenih ukoliko smanjimo upisne kvote. To je nešto na čemu sada radimo zajedno s Ministarstvom obrazovanja i Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i sasvim je sigurno da ćemo iduće godine, posebice u strukovnom obrazovanju, imati određene iskorake, rekao je Mrsić dodajući da će to biti dug i mukotrpan proces kao i da će na tu temu biti održani i razgovori sa županima.

Novinare he interesiralo i njegov komentar da je među izlagačima na Sajmu najmanje izlagača iz tzv. realnog sektora na što je Mrsić rekao da ta činjenica najbolje pokazuje sliku Slavonije gdje i dalje najviše zapošljava država ali i da je taj omjer na sajmovima u drugim dijelovima Hrvatske drugačiji i da odnos izlagača iz realnog sektora i državnih institucija obično bude 50-50 posto.

– U Hrvatskoj je trenutno nezaposleno oko 280.000 građana. Još uvijek postoji trend pada nezaposlenosti na mjesečnoj razini, a trendovi u sezonskom zapošljavanju bilježe puno bolje rezultate nego prošle godine, rekla je Paun Jarallah dodajući kako je nezaposlenost moguće rješavati jedino gospodarskim rastom.

>>Činovnicima u pola godine po 170 kuna za usavršavanje

>>Konferencijom 'Romi, uzalud vam školovanje' ukazao na diskriminaciju manjina

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.