U bolnici u Zadru

Djevojčica (9) iz Čitluka preminula od komplikacija nakon superbakterije i vodenih kozica

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Djevojčica (9) iz Čitluka preminula od komplikacija nakon superbakterije i vodenih kozica
15.01.2019.
u 17:40
"Nažalost, unatoč poduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, dijete je preminulo'', objasnila je glasnogovornica mostarske bolnice
Pogledaj originalni članak

Devetogodišnja djevojčica iz Čitluka u Bosni i Hercegovini koja je preminula u nedjelju u bolnici u Zadru nakon što su nastupile komplikacije tijekom hitnog prijevoza za Zagreb, primljena je u subotu u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) u Mostaru u iznimno teškome stanju sepse koju su prouzročile 'vodene kozice i bakterijska superinfekcija'.

Po priopćenju iz SKB-a Mostar kojim je u ponedjeljak otklonjena sumnja u neadekvatan liječnički tretman, navodi se kako je pacijentica M.R. (2010.) bila upućena u Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu s kojom SKB Mostar ima izvanrednu dugogodišnju suradnju u liječenju najtežih bolesnika, uključujući i djecu i odrasle.

"Navedena ustanova ima apsolutno najbolju jedinicu intenzivnog liječenja u Hrvatskoj i regiji'', rekla je glasnogovornica SKB Mostar Adrijana Pandža. Pojasnila je kako unatoč svim naporima nisu uspjeli spasiti ovu djevojčicu kod koje su nastupile komplikacije. Djevojčica je dovedena u Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar 12. siječnja u 20:45 sati i već tada je bila u stanju sepse.

''Najvjerojatnije ishodište su bile vodene kozice komplicirane bakterijskom superinfekcijom kože i mekih čestica", pojasnila je Pandža. Započelo se s antibiotskom terapijom, no ubrzo je uslijedilo izrazito pogoršanje funkcije disanja, te su devetogodišnjakinju pokušali vozilom hitne pomoći prevesti u Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

"Nažalost, unatoč poduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, dijete je preminulo'', objasnila je glasnogovornica mostarske bolnice.

Pogledajte video s prosvjeda podrške liječnici u Metkoviću:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

MP
miroslav.petkovic.7564
18:48 15.01.2019.

TRAGAC nebitno gdje se djete ljeci u Hrvatskoj Sloveniji ili Tunguziji. Treba ga spasiti .Dodi ovdje u Moskvu vidi kako ljece naklon im do poda njima i njihovom konziliju doktora...Bolnice im kao svemirski brodovi. Otvorena najveca djecja bolnica na svjetu. .. Jedno djete su operirali kroz utrobu majke. Jos se nije ni rodilo sto posto uspjesno. Nelupajte!..A drugo djete su spasili bez operacije koje je bilo 35 sati pod rusevinama jer je plin porusio stan Djete je bilo vani pod rusevinama na minus 35 gradi .Spasili ga bez operacije djete skoro skroz promrzlo. Inace od plina unisteno puno stanova.

VO
vorda400
18:19 15.01.2019.

Pa nije baš trebalo pisati superbakterija jer po tome joj dajete pozitivne osobine ono kao baš je super ta bakterija sama infekcija zvuči dovoljno opasno ne trebaju im "super" nazivi

AN
ANTIkomunist55
19:50 15.01.2019.

tuga moji ljudi bas tuga