Maloljetnici

Djecu i roditelje kažnjavaju edukacijom o štetnosti alkohola

Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
Djecu i roditelje kažnjavaju edukacijom o štetnosti alkohola
21.08.2013.
u 21:16
Sve je više mladih koji kažu da nemaju novca za kafiće, pa piju u parkovima u Čakovcu i Prelogu
Pogledaj originalni članak

 

Čak 143 kršenja odluke o zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama zapisali su policijski službenici u prvom polugodištu ove godine na području Međimurske županije. Taj je broj teško usporediti s prošlom godinom, tijekom koje je zabilježeno samo osam slučajeva opijanja na javnom mjestu, jer su odluke o zabrani Čakovec i Prelog donijeli sredinom 2012. godine.

- Uglavnom se radi o mladim osobama koje smo zatekli u parkovima i drugim javnim lokacijama, a među njima je i veći broj maloljetnika - kaže Zdravko Kolarić iz PU međimurske. Kad zateknu maloljetnika s bocom pive, vina ili žestice, policajci o tome obavještavaju roditelje. U slučaju da ih ponovno ulove u opijanju, i maloljetnik i roditelji moraju se javiti na razgovor u Centar za socijalnu skrb ili Zavod za javno zdravstvo. Odbiju li razgovor i edukaciju o štetnosti alkohola, čeka ih prekršajna prijava i novčana kazna.

Grad Čakovec propisao je 500 kuna kazne za kršenje odluke o uređenju i održavanju naselja, u koju spada i pijenje alkohola na javnim mjestima. Pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Čakovca Ivica Pongrac kaže da je nekoliko grupa mladih i roditelja već prošlo edukaciju.

- Nisu to samo Čakovčani. Često nailazimo na mlade iz Goričana, Štrigove, Pribislavca, Murskog Središća... Njima je “in” izaći u Čakovec na piće, a kako nemaju novca za kafiće, okupljaju se u parkovima - napominje Pongrac.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.