Učionica bez prozora

Đake iz kontejnera preselili u podrum

Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
Đake iz kontejnera preselili u podrum
10.12.2010.
u 11:16
Potkraj studenoga istekla je građevinska dozvola za dogradnju škole i bojim se da će se njezino proširenje još odugovlačiti, očajan je ravnatelj Anto Vidović
Pogledaj originalni članak

Učenici OŠ Nikole Tesle u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovcima nastavu više nemaju u kontejneru, već u podrumu bez prozora i među policama školske knjižnice.

Kamo s 30 prvašića?

– Od Ministarstva prosvjete dobili smo dopis u kojemu nam nalažu da djecu premjestimo iz kontejnera jer “ne udovoljava minimalne kriterije za održavanje nastave” i sugeriraju da rješenje pronađemo u sklopu školske zgrade. Jedino rješenje vidjeli smo u podrumskim prostorijama, koje smo uredili prije dvije godine i gdje je smještena školska knjižnica. Prostor nije loš, iako je mali, ali ipak je to podrum bez prozora i djeca se moraju na njemački jezik i vjeronauk spuštati strmim stubištem pa nastavnici moraju jako paziti da se nekome nešto ne dogodi – kaže ravnatelj škole Anto Vidović.

Škola ima 255 učenika, 18 razreda, ali samo devet učionica pa su im prijeko potrebne barem još dvije.

– Situacija s prostorom to je ozbiljnije jer mi već sada imamo 30 prijavljenih prvašića, a imamo golemih poteškoća kamo smjestiti sve učenike. Mi smo u programu za dogradnju školske zgrade i projektna dokumentacija je završena, ali do gradnje nije došlo pa je potkraj prošlog mjeseca istekla građevinska dozvola. Zato se bojim da bi se proširenje zgrade moglo i dalje odugovlačiti – rezigniran je Vidović.

Tjelesni u predvorju

Zbog manjka prostora i uvjeta u školi čiji krov prokišnjava, a učenici u predvorju igraju stolni tenis pod satom tjelesnog, oko 150 mirkovačke djece pohađa škole u Vinkovcima, a Grad im sufinancira prijevoz.

– Grad godišnje plaća 600.000 kuna za prijevoz djece u vinkovačke škole, iako bi bilo isplativije da taj novac ulaže u dogradnju i uređivanje škole. Unazad šest godina, na našu školu je Grad novcem Ministarstva prosvjete uložio 2,5 milijuna kuna od čega je nešto manje od milijun kuna stajala projektna i tehnička dokumentacija za dogradnju škole koja nikako da krene – kaže Vidović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FE
Felicijen
18:29 11.12.2010.

Današnji i prošli raznorazni učitelji, profesori, ministri i to naročito kulture i prosvjete naveliko su se hvalili da su kao mali hodali poderanih gaća u starim opancima po blatu iz svojih katuna u škole udaljene i po više sati hoda kroz šume i polja. Gdje je nestala ta njihova \"romantika\"!?