Potpore

Đ. Mežnarić: Zahvalna sam i za kunu pomoći, a kamoli ne za 7000!

Foto: 'Ljiljana Risek/VLM'
Đ. Mežnarić: Zahvalna sam i za kunu pomoći, a kamoli ne za 7000!
28.09.2010.
u 14:25
Prednost su imali projekti vezani uz investicije u poljoprivredi, preradu poljoprivrednih proizvoda i njihovu promidžbu, poticanje vinogradarstva...
Pogledaj originalni članak

– Zahvalna sam i za jednu kunu, a kamoli ne za 7000 poklonjenih kuna! Velika je to svota za malo seosko obiteljsko gospodarstvo poput našeg! Omogućit će nam da uredimo prilaz mjestu na kojem je stajnjak te da ga funkcionalnije odlažemo i skladištimo – kazala je Đurđica Mežnarić iz Žarovnice, koja ima registrirano malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Pola ispunilo uvjete

Drži četiri krave, od kojih mlijeko prodaje Vindiji, uzgaja zagorske purane i svinje i obrađuje vrt. Budući da joj je suprug bolestan, a zbog školskih obveza djeca ne mogu puno pomoći, cijelo gospodarstvo drži sama i tako uzdržava obitelj. Stoga je Đurđica novčanu pomoć grada Lepoglave dočekala kao vrijednu potporu opstanku sitnih seljačkih gospodarstava.

Đurđica Mežnarić jedna je od četrnaest vlasnika registriranih obiteljskih gospodarstava kojima su dogradonačelnik Lepoglave Alojz Gredelj i predsjednik Gradskog vijeća Zorislav Rodek dodijelili pomoć namijenjenu razvitku poljoprivrede u tom kraju. Na natječaj, koji su gradske službe raspisale još u srpnju, prijavilo se tridesetak poljoprivrednika, međutim, uvjete za dobivanje potpora ispunilo ih je upola manje. Za novac su svojim programima mogla konkurirati samo registrirana obiteljska gospodarstva, a prednost su imali projekti vezani uz investicije u poljoprivredi, preradu poljoprivrednih proizvoda i njihovu promidžbu, udruživanje gospodarstava, poticanje vinogradarstva, vinarstva i povrtlarstva te unapređivanje proizvodnje pod plastenicima i staklenicima. Poljoprivrednicima je podijeljeno ukupno 130.000 kuna potpora.

Obiteljska gospodarstva Keder, Kostanjevec i Križanec pomoć su dobila za adaptaciju staja za krave, a poljoprivrednom gospodarstvu Debeljak potpora je dana za adaptaciju staje za ovce. Višnjičkom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Butko dobiveni novac olakšat će nabavu novog plastenika te OPG-u Držaić poljoprivredne mehanizacije.

– Nadamo se da će im potpore pomoći da pokrenu ozbiljniju proizvodnju – kazao je lepoglavski dogradonačelnik Gredelj.

Među udrugama profitirala je Udruga građana Strojni prsten iz Lepoglave. Ona je dobila 15.000 kuna za nabavu specijalnog stroja za kalcifikaciju tla, kojim će se moći služiti i građani koji nisu članovi udruge.

– Šteta je što mnogi ljudi na isplaćene potpore prijeko gledaju! Ne uzimaju u obzir da smo ih dobili na legalno raspisanim natječajima, čije smo kriterije zadovoljili. K tome, malim proizvođačima danas je teško opstati – požalila se Đurđica Mežnarić. Dodijeljenim novcem proizvođačima potiče se razvoj poljoprivrede i stočarstvo jer je ta proizvodnja u Lepoglavi sve manja. Na tome području, na primjer, manje je 2000 krava nego prije 25 godina.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
krka
10:29 07.10.2010.

Dobivaju pomoć od penezi kojima radnici pune općinske i gradske blagajne, da bi istu sirotinju kad kupuje njihove proizvode ucjenjivali i cijenom i upitnom kakvoćom istih. Pomoći da, ali ne na taj način. Na kraju još jedno pitanje: tko i kako kontrolira kvalitetu tih proizvoda i zakaj poticaj nekome tko mlijeko proizvodi za Vindiju?