Raskid ugovora

Distributeri ne plaćaju, stanovnici Moslavine mogli bi ostati bez plina

Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Distributeri ne plaćaju, stanovnici Moslavine mogli bi ostati bez plina
01.07.2013.
u 20:07
Dug Elektrometala, Moslavine plina i Iva plina narastao je na oko 30 milijuna kuna, Hera mora hitno naći rješenje.
Pogledaj originalni članak

Tvrtka Prirodni plin, kako neslužbeno doznajemo, predala je pismo Heri i Ministarstvu gospodarstva kako bi ih obavijestila da od 1. kolovoza raskida ugovor s trima tvrtkama na području Moslavine koje im duguju milijunske iznose za isporuku plina. Prema ugovoru o dobavi plina Elektrometal im duguje 17,6 milijuna kuna, Moslavina plin 8,7 milijuna, a Iva plin 5,8 milijuna kuna. U godinu dana dug se povećao na 30 milijuna kuna.

Time se dovodi u pitanje opskrba plinom velikog broja kućanstava na tom području. Hera mora naći rješenje u roku od mjesec dana kako bi se omogućilo nastavak opskrbe plinom. No za Heru ovo nije nepoznata situacija jer je već dulje upoznata s neplaćanjem tih triju tvrtki, ali i velikog broja njih koji postupaju isto. Hera se zato trebala znatno ranije uključiti u pronalaženje rješenja, kaže nam sugovornik, koje bi definiralo nastavak opskrbe plinom na područjima gdje distributeri ne plaćaju svoje obveze. Sve te tvrtke imaju problem i u postupku su predstečajnih nagodbi. Za najvećeg dužnika – Elektrometal – početkom godine predan je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe, no nije prihvaćen plan restrukturiranja te je tvrtka predala žalbu. Moslavina plin zahtjev je predala krajem svibnja. Iva plin, iako je predala zahtjev za predstečajnu nagodbu još prije šest mjeseci, dosad nije dobila očitovanje iz Fine. A u cijelom tom razdoblju vjerovnici se ne mogu naplatiti, a zbog daljnje distribucije plina dug se povećava.

Slanjem informacije u Heru i Ministarstvo mjesec dana prije namjere o raskidu ugovora tvrtka Prirodni plin želi dati vremena da se pronađe izlaz kako ne bi nastali problemi s opskrbom., odnosno kako bi se našli novi distributeri plina na tom području.

>>Kraj monopola! Nakon struje, padaju plin, voda i otpad

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.