Poljski veto

'Diskriminirani su i kršćani i židovi, a ne samo LGBT grupe'

Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
'Diskriminirani su i kršćani i židovi, a ne samo LGBT grupe'
13.10.2018.
u 23:15
Nastavljaju se tenzije EU i poljske vlade Mateusza Morawieckog
Pogledaj originalni članak

Na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove Europske unije Poljska je uložila veto na zaključke koji govore o temeljnim ljudskim pravima, i to stoga što je konzervativnoj poljskoj vladi zasmetalo da se spominju samo homoseksualci, odnosno LGBTI osobe kao učestale žrtve diskriminacije, fizičkog nasilja i poticanja na mržnju i nasilje diljem EU. Poljaci su inzistirali da se izrijekom spomenu i kršćani i židovi kao žrtve diskriminacije po vjerskoj osnovi.

Umjesto zaključaka, objavljena je samo izjava predsjedavajuće zemlje u Vijeću EU, Austrije, a izvori sa sastanka koji se održavao iza zatvorenih vrata prekjučer u Luksemburgu prenose kako se “u sobi osjetilo puno ljutnje na stav Poljske”.

Poljsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je na svojim web-stranicama da je ministar Zbigniew Ziobro uložio veto nakon što ostalih 27 država članica nije pristalo na poljski prijedlog da u zaključke uđu i dvije rečenice o tome da su vjernici, posebno kršćanskih i židovske vjeroispovijesti, danas sve masovnije žrtve netolerancije, diskriminacije i poticanja na mržnju.

Priopćenje završava podsjećanjem kako je Poljska uvela pravo glasa za žene puno prije Francuske “u kojoj je to uvedeno 1944., za njemačke okupacije”, te kako je Poljska jedina država u Europi gdje kazneni zakon nikad nije propisivao kaznu za homoseksualne odnose “dok je u Njemačkoj praksa izricanja takvih presuda ukinuta tek 1969.” To je samo nastavak tenzija između Varšave i ostatka Unije.

Sastanak Vijeća EU nastavio se i jučer u formatu ministara unutarnjih poslova, a najvažnija je bila rasprava o Komisijinu prijedlogu formiranja europske granične straže s 10 tisuća naoružanih pripadnika.

– Postoji konsenzus oko toga da to Europi treba, samo je pitanje kako to implementirati. Postoje razlike u stavovima država članica, ali nisu takve da se ne bi mogle poravnati. Svi su svjesni da Europa mora biti spremna za postojeću, a i svaku buduću migrantsku krizu, te da si više nikad ne smije dopustiti da se ponovi 2015. i 2016. godina. Stvaranje jake europske granične i obalne službe jedan je od preduvjeta za to – rekao je Davor Božinović koji je predstavljao Hrvatsku na tom sastanku.

Pogledajte i video o vojnom avionu F-35:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

SO
sokodnaranče
23:41 13.10.2018.

Divim se poljacima. To je velik i ponosan narod koji se nije prodao kao nijemci i englezi. Zivjela poljska braca!

SV
stjepan v.
23:52 13.10.2018.

Soros financira nerede po Evropi I drugdje. ON u svakoj drzavi ima svoje agente za organiziranje nereda I sve sto je protiv morala.

BL
blizak
06:42 14.10.2018.

Svaka cast poljacima. Zadnja linija obrane ljudskosti i morala! Bravo