Chen Guancheng

Disidentu odobren studij, a SAD mu dao i stipendiju

Foto: Reuters/PIXSELL
Disidentu odobren studij, a SAD mu dao i stipendiju
04.05.2012.
u 18:45
Sve će dozvole za nastavak školovanja u inozemstvu Guanchengu biti izdane u skladu sa zakonom, kažu u priopćenju kineske vlasti
Pogledaj originalni članak

Drama oko slijepog kineskog disidenta Chen Guanchenga napokon je privedena kraju. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo kako nema ništa protiv da Guancheng “nastavi školovanje u inozemstvu”.

– Ako Chen Guancheng želi pohađati fakultet izvan Kine, sve će mu dozvole biti izdane, u skladu s kineskim zakonima – piše u priopćenju koje je objavila kineska novinska agencija. Na ovu je vijest odmah reagirao i State Department, očito se želeći izvući iz neugodne situacije, kako za Kinu tako i za SAD, odobrivši stipendiju slijepom disidentu koji se u njihovom pekinškom veleposlanstvu skrivao tjedan dana.

– Gospodinu Chenu ponuđena je stipendija za studij na američkom sveučilištu i svi su detalji već dogovoreni. Njemu će se u SAD-u pridružiti i njegova obitelj – izjavila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

ST
Stockholm
20:30 04.05.2012.

Bas se vracam iz Kine i usudim se reci, da su USA i Kina sve napravile u obostranom interesu. USA i Kina trebaju druga drugu i ovaj je kompromis u interesu obiju strana.

ST
Stockholm
20:33 04.05.2012.

Ja sam misljenja, da je Kina ipak na dobrom putu: putu ekonomskih uspjeha, kojima sljede i koraci prema demokraciji. Mogu vama reci, da je danasnja Kina daleko, daleko od Kine Mao Tse Tunga ... Jedan mi je Kinez, kolega, koji radi u istoj firmi kao ja rekao ovako: \"Da je Mao jos ziv, mi bi bili ko Sjeverna Koreja. A tako postajamo Juzna Koreja!\"

IR
irani
20:12 04.05.2012.

Od samog pocetke se ocekivalo rjesenje koje ce omoguciti Kini da prividno sacuva svoj obraz a gospodin Chen dobije sto je trazio. . No, sto ce Kinezi ucinit s njegovom porodicom i prijateljima je druga prica.