MEĐIMURJE

Dijete u šumi pronašlo ručnu bombu, srećom bez eksplozivnog punjenja

Foto: Pixsell/Ilustracija
Čakovec: Policija spriječila prosvjed protiv povećanja cijena goriva
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Čakovec: Policija spriječila prosvjed protiv povećanja cijena goriva
11.01.2021.
u 10:59
Na sreću u ovom slučaju radilo se o inertnoj bombi bez inicijalnog sklopa i eksplozivnog punjenja, kažu u PU međimurskoj
Pogledaj originalni članak

U šumi blizu naselja Parag u Međimurskoj županiji dijete je jučer pronašlo ručnu bombu koju je potom odnijelo u dvorište obiteljske kuće.

Utvrđeno je da se radi o ručnoj bombi M75 bez inicijalnog sklopa i eksplozivnog punjenja. Bomba je pohranjena u skladištu Policijske uprave međimurske do uništenja.

- Na sreću u ovom slučaju radilo se o inertnoj bombi bez inicijalnog sklopa i eksplozivnog punjenja, ali svaki pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva predstavlja potencijalnu opasnost te stoga treba biti iznimno oprezan. Posebno upozoravamo da se takva sredstva ne diraju, niti ne donose u dvorišta ili domove. U slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva u prirodi, potrebno je dobro upamtiti lokaciju i označiti ju nekim iz daljine vidljivim predmetom te po mogućnosti utvrditi točnu lokaciju uz uporabu GPS sustava navigacije. Nakon toga potrebno je odmaknuti se na sigurnu udaljenost od pronađenog ubojitog sredstva i pronalazak odmah dojaviti policiji na broj 192. Na teren će izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite, koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti ili uskladištiti -  kažu u PU međimurskoj. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.