Konferencija OESS-a

Didier Burkhalter: Idući tjedni presudni su za budućnost Ukrajine

Foto: Snježana Herak
Didier Burkhalter, predsjedatelj OESS-a
Foto: Z. Mirković
Otvaranje OESS-ove Konferencije
24.06.2014.
u 17:39
Potvrdio je da će u utorak navečer u Beču razgovarati o Ukrajini s ruskim predsjednikom Putinom, u sklopu njegovog jednodnevnog posjeta Austriji. „Trebamo iskoristi priliku, ojačati naš dijalog i uzajamni angažman te na konstruktivan način doći do široko prihvatljivih rješenja, rekao je Ivica Dačić
Pogledaj originalni članak

Ukrajinska kriza, središnja je tema godišnje pregledne konferencije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o sigurnosti, koja je počela danas u bečkom Hofburgu. Taj trodnevni međunarodni skup predstavlja okvir za jačanje sigurnosnog dijaloga i analiziranje rada OESS-a u 57 zemalja članica. Ove se godine održava pod naslovom „Jačanje sigurnosti i stabilnosti“ a bavi se prevencijom i rješenjem postojećih sukoba, kontrolom naoružanja, mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti, transnacionalnim prijetnjama i izazovima te implikacijama na tranziciju u Afganistanu.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović. Na plenarnoj sjednici prije podne govorili su predsjedavajući OESS-a, švicarski ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter, njegov srpski kolega Ivica Dačić i glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier.

Otvarajući konferenciju koja je okupila oko 400 sudionika, Burkhalter je istakao značaj jačanja uloge OESS-a u rješavanju sukoba, posebno u Ukrajini, napomenuvši da je riječ o „najvećoj svjetskoj regionalnoj Organizaciji za sigurnost“. Pozvavši na zajedničku suradnju rekao je kako dinamika ukrajinske krize potvrđuje da „mir i sigurnost u Europi nisu sami po sebi razumljivi nego treba zajednički raditi na njihovoj uspostavi i očuvanju, pobojavši trenutačno tri najznačajnije stvari za europsku sigurnosnu arhitekturu: pomoć Ukrajini u traženju mirnog rješenja krize, jačanje projekta zajedničke europske sigurnosti te OESS-a kao sidra kooperativne sigurnosti.

Burkhalter je ocijenio kako pregovaračke aktivnosti i operativne kapacitete OESS-a treba dodatno ojačati, dodavši kako Švicarska na tome radi. „OESS je pokazao da je spreman voditi dijalog i pod teškim uvjetima“, napomenuo je, pozvavši na hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu osam promatrača OESS-a u Ukrajini za koje se pretpostavlja da ih drže separatisti, nestalih krajem svibnja na području  Donjecka i Luhanska.

Pozdravivši Porošenkov mirovni prijedlog, predsjedatelj OESS-a pozvao je sve sukobljene strane za pregovarački stol. Govoreći o Ukrajini ustvrdio je kako su narednih nekoliko tjedana „presudni“ za njenu budućnost. Potvrdio je da će u utorak navečer u Beču razgovarati o Ukrajini s ruskim predsjednikom Putinom, u sklopu njegovog jednodnevnog posjeta Austriji. „Trebamo iskoristi priliku, ojačati naš dijalog i uzajamni angažman te na konstruktivan način doći do široko prihvatljivih rješenja“, rekao je Dačić istaknuvši kako Srbija koja će 2015. godine predsjedati OESS-om dijeli potrebu zajedničkog djelovanja s članicama.

„Kompleksni izazovi zahtijevaju zajedničke odgovore“, ocijenio je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova napomenuvši kako OESS svojim sigurnosnim mehanizmima i prilagodljivošću pruža mogućnost iznalaženja odgovarajućih rješenja. „Proces Helsinki + 40“ predstavlja okvir  za jačanje Organizacije, zaključio je, dodavši da će Srbija zajedno sa Švicarskom zalaže za nastavak dijaloga s ciljem postizanja vojne stabilnosti, predvidivosti i transparentnosti kroz modernizaciju i implementaciju Bečkog i ostalih značajnih dokumenata koji su osnova za izgradnju sveobuhvatne sigurnosti i povjerenja u zemljama članicama OESS-a.

Glavni tajnik OESS-a Zannier je govorio o političkim i vojnim sigurnosnim izazovima 21. stoljeća, istaknuvši važnost mjera jačanja kontrole naoružanja i izgradnje povjerenja i sigurnosti u zemljama OESS-a, za kojeg je rekao da platforma za dijalog „neusporediva“ s ostalim organizacijama, i da to treba iskoristiti.
„Transnacionalne prijetnje poput terorizma, organiziranog kriminala i trgovine ljudima i zabranjenim drogama rastuća su prijetnja OESS-ovoj regiji“, ustvrdio je dodavši kako OESS ciljano pomaže Afganistanu.

>> Fischer: Korisno je i značajno izravno razgovarati s Rusijom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar beliorao
beliorao
20:17 24.06.2014.

Kadija tuži kadija ti sudi .