živi i zdravi

Devet peruanskih rudara spašeno iz zatrpanog okna

Foto: Reuters/PIXSELL
Devet peruanskih rudara spašeno iz zatrpanog okna
11.04.2012.
u 14:37
Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja rudari su konačno izvučeni iz urušavajućeg okna
Pogledaj originalni članak

Devet radnika, koji su od četvrtka ostali zatrpani u ilegalnom rudniku na jugu Perua, izvučeno je iz zatrpanog okna, prenosi CNN. Na svjetlo dana izašli su sa sunčanim naočalama, a pri tom su svakome od njih pomagala dvojica spasilaca.

Odmah po izlasku dočekao ih je peruanski predsjednik Ollanta Humala koji im je čestitao na hrabrosti te pohvalio akciju spašavanja.

Rudari, od kojih su najmlađem 22, a najstarijem 59 godina, ostali su zatrpani 250 metara ispod površine, u ilegalnom napuštenom rudniku bakra i srebra Cabeza de Negro. Iako su spasioci odmah pohrlili na mjesto nesreće te počeli akciju spašavanja, ona je u nekoliko navrata prekidana zbog opasnosti od urušavanja podzemnih prostorija u kojima su se zatočeni rudari nalazili.

Do njih je spuštena metalna cijev kroz koju im je upuhivan kisik te dostavljana hrana i potrebni lijekovi. Kroz nju su i komunicirali s rodbinom koja se okupila na površini. To im je pomoglo da prevladaju depresiju koja je u takvim situacijama normalna. Iako su patili od vrtoglavice i bolova u kostima, nisu ozlijeđeni.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UR
U-Ras
16:35 11.04.2012.

Hvala Bogu.