Retro večernji

1. 8. 1985.: Devet dana Korčulom je harao požar, mještani se pitali 'dokle?'

Foto: Večernji list
korčula požari 1. i 2. 8. 1985.
Foto: Večernji list
naslovnica korčula drama pred blatom 1. 8. 1985.
01.08.2015.
u 08:00
Danas ili prije 30 godina, neke stvari nažalost, ostaju iste
Pogledaj originalni članak

Sjećate li se ovotjednih požara na Pelješcu i Korčuli? Žitelji Pelješca i Korčulani sigurno nisu zaboravili nakon što je proglašena elementarna nepogoda za općine Orebić, Janjina i Ston na Pelješcu te općinu Smokvica na Korčuli. Požari su trajali od 20. do 26. srpnja.

A što se događalo prije 30 godina, 1. kolovoza 1985.?

Pred Blatom se odvijala noćna drama koja ni nakon osam dana nadljuske borbe nije ugašena.

Foto: Večernji list

Noću oko jedan sat dan ranije proglašena je opća portupožarna mobilizacija na otoku, spašena je trafostanica, ali su prekinuti svi dalekovodi do Smokvice i Vele Luke. Iako se tijekom dana činilo da je požar obuzdan, ojačao je jugo i mnoga su se zgarišta razbukatala – na kritična mjesta poslane su cisterne i jedinice mornaričke pješadije JNA i Civilne zaštite.

Gašenje požara nastavilo se i idući dan, a tri tisuće mještana prestalo je govoriti o šteti, pitalo se samo "dokle?". Vatrena fronta izazvala je zanimanje i susjeda iz Italije koji su poslali pomoć.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DH
dalibor.hren
12:42 01.08.2015.

Na žderačinu i pijanku u Kali je došao, je li gasio požar ili barem vatrogascima poslao hranu?

KI
killthesnake
09:16 01.08.2015.

Bitno da smo odbili Rusku pomoc , toliko o pameti nekih Hrvata !

PA
Pave42
10:21 01.08.2015.

Nažalost toga će biti posvuda dok ne spale i zadnju maslinu,lozu i smokvu jer nedaju 'malom čoviku' da očuva tradiciju i zaradi koju kunu nego nas žele natirat da zgarište prodamo za sitan novac kako bi gradili vile i apartmane.Došlo vrime da postavljamo video nadzor u maslinike i lozu?