VELIKI RAST KRAJNJE DESNICE

“Desni je ekstremizam opasniji za Njemačku i od islamizma”

Foto: Nils Holgerson/DPA/PIXSELL
“Desni je ekstremizam opasniji za Njemačku i od islamizma”
11.07.2020.
u 18:30
“Nijedan se ekstremist više ne bi trebao osjećati sigurno”, poručuju iz Berlina
Pogledaj originalni članak

Horst Seehofer, njemački ministar unutrašnjih poslova iz redova bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koalicijskog partnera Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, rekao je jučer na tiskovnoj konferenciji da je krajnji desni ekstremizam glavna prijetnja njemačkoj državi.

Seehofer je predstavio redovito godišnje izvješće o poštovanju ustava tijekom 2019. godine. Glavna tema izvješća bio je porast desničarskog ekstremizma koji je kulminirao 2. lipnja 2019. kada je neonacist Stephan Ernst ubio lokalnog političara Waltera Lübckea, koji se zalagao za prihvat migranata. Broj se kaznenih djela s počiniteljima iz toga političkog spektra ponovno povećao u odnosu na 2018.

Nasilno 13.000 radikala

Seehofer je, kaže, već na početku svojeg mandata želio zabraniti neonacističku stranku NPD, no za to nije našao potporu u vladi.

– No, ne želim ni sakriti činjenicu da sam zabranio određen broj desničarskih ekstremističkih grupa. Ne sjećam se da je itko to napravio u tolikoj mjeri kao ministarstvo unutarnjih poslova 2019. i 2020. godine. U pravilu su razlozi uvijek bili antisemitizam i rasizam kojima je desničarski ekstremizam plodno tlo – rekao je Horst Seehofer. Dodao je kako su antisemitske zavjere sramota za Njemačku, da broj se kaznenih djela iz područja antisemitizma povećao prošle godine, a počinitelji su redovito bili pripadnici ekstremno desnih skupina.

– Antisemitizam, ksenofobija i islamofobija nastavljaju biti u središtu desničarske agitacije u 2019. godini – rekao je Seehofer, koji je istaknuo i zabrinutost zbog relativizacije holokausta.

Osvrnuo se i na tzv. Reichsbürgere (Građani Reicha), skupinu koja na zemljištu u svojem vlasništvu pokušava formirati alternativne entitete koji ne priznaju njemačku državu ni euro kao valutu. Kod njih ističe kako na internetu šire ‘sirove ideje’, ali i prijete službenim osobama, a trenutačno koriste pandemiju COVID-19 u svrhu svojih teorija zavjere i u tome su vrlo aktivni. Ovdje je za Seehofera najveći problem naoružanje koje je uočeno na takvim posjedima, a za koje ne smatra da pripada desnim ekstremistima.

– Broj je desničarskih ekstremista pripravnih i voljnih da koriste nasilje nastavio rasti – rekao je Seehofer, koji je predstavio i brojke prema kojima su desni ekstremisti u Njemačkoj prošle godine počinili 22.300 kaznenih djela. I to je gotovo deset posto više nego prethodne godine. Najviše se radilo o prekršajima u javnoj promidžbi, poticanju na nerede, no nerijetko se radilo i o fizičkim napadima ili oštećivanju imovine.

Lijevi je ekstremizam također u porastu, raste čak i istim tempom, 9849 djela lani u odnosu na 7961 u 2018., ali je očito prema ukupnom broju tek 40-ak posto od broja prekršaja koje počine desničari. No, ipak, prošle godine nije se zbio nikakav važniji ili veći događaj koji bi dao povoda da raste broj kaznenih djela motiviranih lijevim ekstremizmom.

U grupaciju ekstremne desnice Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka koji prikuplja ove podatke ubraja 33.000 ljudi, što je 30 posto više u odnosu na 2018. godinu. U toj se grupaciji oko 13.000 desničara smatra nasilnima. Na desnici se poglavito motre članovi mladih Alternative za Njemačku (AfD) te pripadnici njihova najekstremnijeg dijela Der Flügel (Krilo), za koje se procjenjuje kako ih ima oko sedam tisuća.

Rast od 30 posto krajnjih desničara, koje promatraju njemačke službe, objašnjava se time da su zaštitnici ustavnog poretka toj skupini pripisali i svih 7000 članova Der Flügela.

Nadziru 650 islamista

Njemačke tajne službe nadziru oko 650 islamista u državi. Kada se govori o islamizmu, velikim uspjehom ministar Seehofer smatra zabranu Hezbollaha.

– Želio bih dati ovaj savjet svim neprijateljima demokracije i ljudskog dostojanstva: nijedan se ekstremist više ne bi trebao osjećati sigurno – poručio je svima u Njemačkoj Thomas Haldenwang, predsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

EL
EldersWisdom
18:36 11.07.2020.

Svaka akcija izaziva reakciju. Nasilna islamizacija Europe stvara otpor i dovodi do rasta ekstremizma. Onaj tko to ne razumije odgovoran je za trenutnu situaciju.

DU
Deleted user
21:43 11.07.2020.

Opasni su svi koji razbijaju, ubijaju i ruše pa kako god se zvali. I lijevi su nedavno nerede radili u USA. Mislim da je to bila Austalija pa su neki vegani palili farme koje su uzgajale životinje.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
00:39 13.07.2020.

Tko je ovdje lud? Jer prema podacima za prošlu godinu desničari uopće ne predstavljaju opasnost kakvom ju prikazuju. Najviše je uhićenih islamskih terorista, na drugom mjestu ljevičarskih terorista, a zanemariv broj desničarskih terorista. Zašto nas prave budalama? Koji im je cilj?