DANAS U VEČERNJEM

Desetogodišnji plan za zdravstvo

Foto: Branimir Bradarić
Desetogodišnji plan za zdravstvo
17.07.2019.
u 19:30
Raste procjena očekivane životne dobi u Hrvatskoj, imamo nisku natalitetnu smrtnost, a u rangiranje su uključeni i okolišni faktori, odnosno dostupnost čistog zraka, vode i sanitarne infrastrukture
Pogledaj originalni članak

U idućih deset godina u Hrvatskoj se mora smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za deset posto, od raka pet posto, a očekivani životni vijek produljiti za dvije godine, na 80 godina. Ugrubo i u najkraćim crtama, ključni su to ciljevi Plana zdravstvene zaštite koji moraju biti realizirani s krajem 2029. godine.

Uvođenje novih probira

Navedene stavke smanjenja smrtnosti odnose se na dijagnoze, odnosno bolesti od kojih se u Hrvatskoj najviše obolijeva i umire – bolesti srca i rak. Plan, međutim, definira i niz drugih mjerljivih ciljeva prema kojima će se usmjeriti funkcioniranje i organizacija cijelog zdravstvenog sustava.

Cijeli teskt pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Tri mine za šefa HDZ-a: partneri, izazivači i većina

- Zastupnici traže Dan bez mobitela u autu, a nisu odobrili strože kazne

- Što je s nacionalnim stadionom? Gradit će ga, ali ako prođe GUP

- Vozio sam e-romobil cijeli dan za 20 lipa

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:43 18.07.2019.

Nema sanse. Bar ne s danasnjim cijenama usluge ili lijekova. Probudite se. Ljudi imaju problema s placanjem dugova u birtijama. Ne pricam o zdravstvrnim troskovima

LA
larala
10:10 18.07.2019.

nismo puno odmakli od kamenog doba u zdravstvu ako nam životni vijek ovisi o politici i planovima ministra zdravstva no, bitno da medicinari polažu hipokratovu zakletvu "......Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. ....."