NOGOMET Bavarska policija poslala nove zahtjeve za hrvatske policajce te pravila ponašanja

Deset naoružanih policajaca na SP

Foto: import
Deset naoružanih policajaca na SP
05.06.2006.
u 20:53
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je uoči Svjetskoga nogometnog prvenstva novi zahtjev bavarske policije. U njemu se traži da deset hrvatskih policajaca, koje su Bavarci nedavno zatražili kao pojačanje na utakmici protiv Japana, bude naoružano i u odorama. Ta skupina u Njemačku odlazi 17. lipnja, dan prije utakmice na kojoj će biti još i osam policajaca u civilu.

Da odjenu odore, zatraženo je i za dvojicu policajaca koji će biti u Münchenu, gdje se očekuje najveća koncentracija navijača hrvatske reprezentacije. O hrvatskoj reprezentaciji brinut će njemačka policija, a hrvatski policajci neće pratiti reprezentaciju jer takav zahtjev nije stigao iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Kazna 1000 eura
Njemačka policija poslala je i pravila ponašanja na stadionu. Da u korist Fife plate 1000 eura na ime troškova postupka te nadoknade prouzročenu štetu riskiraju navijači koji odluče ući na nogometni teren. Udaljilo bi ih s utakmice i stadiona, a dobili bi i zabranu prilaza na svih 12 stadiona na kojima se odigravaju utakmice prvenstva. Njihove bi se ulaznice poništile elektronskim putem. Na stadionu nije dopušteno unošenje opreme za audio ili videosnimanje te opreme za prijenos preko interneta, a zabranjeno je i snimanje mobitelom.

Zabranjen je i unos promotivnog, političkog ili religioznog materijala. Navijači moraju voditi računa i da nosači za zastave ili transparente ne smiju biti dulji od jednog metra i deblji od tri centimetra, a materijal od kojeg su izrađeni ne smije biti zapaljiv. Kažnjeni će biti i oni navijači koje policija ulovi da stoje na stolcima, pokušavaju ući u VIP salon, penju se preko ograde ili instalacija.

Letke dijele PU
Nije dopuštena preprodaja karata, pisanje, bojanje i postavljanje plakata ili naljepnica na zgrade i prolaze. Onečišćavanje okoliša na bilo koji način kao i obavljanje nužde izvan toaleta također je podložno sankcijama. Letke s tim obavijestima, na kojima su i podaci o, primjerice, ograničenju brzine u Njemačkoj (u neselju je to 50 km/h, na otvorenoj cesti 100 km/h, a preporučena brzina na autocestama je 130 km/h) policajci iz svih uprava u Hrvatskoj dijelit će navijačkim skupinama te turističkim agencijama koje organiziraju odlazak na prvenstvo. MUP i HNS još jednom su pozvali navijače da pokažu "dostojanstveno i pošteno navijanje".

Pogledajte na vecernji.hr