Demokratski senator Evan Bayh: Dosta mi je tog strančarenja

Demokratski senator Evan Bayh: Dosta mi je tog strančarenja
16.02.2010.
u 18:01
Bayh (54) pripada u centralnu struju Demokratske stranke. Uživa veliku popularnost, prije Senata imao je dva guvernerska mandata, a bio je i potencijalni kandidat za mjesto američkog potpredsjednika, koje je izgubio od Joea Bidena. U Senat je oba puta ušao s velikom većinom glasova, a i sada je imao veliku prednost pred republikanskim protukandidatima. Neki smatraju da se na taj potez odlučio radi buduće predsjedničke kampanje. Analitičari navode da njegovim povlačenjem republikanci imaju velike izglede osvojiti još jedno senatsko mjesto.
Pogledaj originalni članak

Ne volim Kongres. Ne želim se baviti zakonodavstvom. Ja sam izvršitelj - tim je riječima senator Evan Bayh, demokrat iz Indiane, ustvrdio da se nema namjeru natjecati za treći senatski mandat u studenom i tako šokirao američku političku javnost, a prije svega svoje demokrate.

Popularan političar

- Previše je strančarenja, a premalo napretka; previše prizemne ideologije, a premalo praktičnog rješavanja problema, čak i u ovim vremenima ogromnih izazova - ustvrdio je.

Bayh (54) pripada u centralnu struju Demokratske stranke. Uživa veliku popularnost, prije Senata imao je dva guvernerska mandata, a bio je i potencijalni kandidat za mjesto američkog potpredsjednika, koje je izgubio od Joea Bidena. U Senat je oba puta ušao s velikom većinom glasova, a i sada je imao veliku prednost pred republikanskim protukandidatima.

Analitičari navode da zbog njegova povlačenja republikanci imaju velike izglede osvojiti još jedno senatsko mjesto.

Bayhovo povlačenje zadnje je u negativnom nizu za demokrate. Prethodno su svoj odlazak najavili senator Byron Dorgan iz Sjeverne Dakote i Christopher Dodd iz Connecticuta. Demokrate je pogodila i odluka Beaua Bidena da se ne natječe za senatsko mjesto svog oca, kao i pobjeda republikanca Scotta Browna u Massachuttesu, koji je zauzeo mjesto koje je Edward Kennedy držao čak 47 godina.
Trenutačno demokrati imaju 59, a republikanci 41 mjesto u Senatu.

Ovisnik o Farmvilleu

Predsjednik Obama rekao je kako mu “želi sve najbolje”. Brojni analitičari smatraju da je glavni Bayhov motiv priprema za predsjedničku utrku.

Cijeli slučaj obilježila je i pikanterija. Bayh je priznao da je postao ovisnik o igri Farmville na Facebooku do te mjere da se ponekad mora podsjećati da je američki senator, a ne farmer koji provodi vrijeme strepeći nad svojim biljkama. Sprema se na odvikavanje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.