Kolumna

Demokracija više nije dobroga zdravlja

Foto: Patrik Macek/Pixsell
Demokracija više nije dobroga zdravlja
20.05.2019.
u 08:02
U zemljama većinski nezadovoljnima stanjem demokracije postoji uvjerenje da izbori ne mijenjaju mnogo, odnosno da stranke ni desnice ni ljevice ne rješavaju problem
Pogledaj originalni članak

Prema istraživanju američkog Pew Research Centera provedenog u 27 zemalja, demokracija nije dobrog zdravlja, odnosno 51 posto ispitanih nije zadovoljno, a 45 posto izražava zadovoljstvo stupnjem demokratičnosti svoje zemlje. Sud o demokratičnosti varira od zemlje do zemlje i umnogome ovisi o stupnju ekonomskog zadovoljstva i korupciji. U sjevernoj Europi zadovoljstvo je veće (u Švedskoj i Nizozemskoj 65%, u Njemačkoj 56%), a na jugu Europe mnogo je manje (u Grčkoj 16%, Španjolskoj 20%, Italiji 29%).

U zemljama većinski nezadovoljnima stanjem demokracije postoji uvjerenje da izbori ne mijenjaju mnogo, odnosno da stranke ni desnice ni ljevice ne rješavaju problem. Možda i zato raste podrška strankama koje do sada nisu bile na vlasti. U Italiji je Pokret 5 zvijezda (M5S), koji nikad nije bio na vlasti, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dobio 32 posto glasova i sada je u vladi s Ligom koja je bila doživljena kao nova, a zapravo je već bila u vladajućim koalicijama. Nakon manje od godinu dana vladanja M5S mogao bi dobiti samo 22 posto glasova. Čini se da stupanj nezadovoljstva demokracijom raste i sa stupnjem korupcije u pojedinoj državi. U Italiji čak 70 posto ispitanih smatra da su svi političari korumpirani, dok je u Njemačkoj takvih 33 posto.

U Italiji samo 28 posto ispitanih smatra da im se životni standard može poboljšati. Mnogi, osim toga, smatraju da je sedamdesetih i osamdesetih godina bilo bolje. A 1977., primjerice, samo je 35 od 143 zemlje bilo demokratsko, odnosno 24 posto, a 2017. čak je 96 od 167 zemalja ocijenjeno demokratskima, a njih još 46 imalo je elemente demokracije, ali i autokracije. Percepcija demokracije ne ovisi o stvarnim slobodama, već o očekivanjima pojedinca i onome što mu se od obećanja ostvaruje. Kad je čovjek imao manje dobara i manje sloboda, nije ni očekivao mnogo. Sada su porasla očekivanja, a mnogi smatraju da ona nisu ostvarena zbog korumpiranih političara, a ne zbog raznih drugih okolnosti pa se biraju političari koji obećavaju bolju prošlost.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar VinkoL
VinkoL
18:04 20.05.2019.

Ma bitna je demokracija kakva je bila u tomaševićevoj jugoslaviji, kaj ne?