Kraj procesa

Danski izumitelj osuđen je na doživotni zatvor zbog ubojstva novinarke

Foto: Wikimedia Commons
Peter Madsen
Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/PIXSELL
Peter Madsen (lijevo)
25.04.2018.
u 13:11
Tijelo novinarke pronađeno je u moru 21. kolovoza prošle godine
Pogledaj originalni članak

Danski izumitelj Peter Madsen danas je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva švedske novinarke Kim Wall

Sutkinja Anette Burkø i dvoje porotnika proglasili su Madsena krivim po sve tri točke: ubojstvo, seksualni napad i oskvrnuće tijela.

– Postoje jasni dokazi da je optuženi pokazao zanimanje za ubijanje i komadanje ljudi – rekla je Burkø, prenosi Guardian.

Tijelo novinarke pronađeno je u moru 21. kolovoza prošle godine, 11 dana nakon što je intervjuirala Madsena u njegovoj podmornici. Dečko novinarke dignuo je uzbunu nakon što se nije vratila. Madsen je spašen na moru istog dana kada je potonula njegova podmornica, a policija vjeruje da je potapanje bilo njegovo djelo.

Madsen je priznao da je raskomadao novinarkino tijelo i bacio njezine ostatke u vodu, ali je nijekao da ju je ubio. Kada je uhićen u kolovozu, prvotno je tvrdio da je ostavio Wall na kopnu, ali je gotovo odmah potom priznao da je umrla u podmornici te da ju je pokopao u moru. Madsen je tvrdio da je Wall poginula u nesreći.

Tužitelj Jakob Buch-Jepsen tijekom završne riječi u ponedjeljak je rekao da je Madsen mučio i ubio Wall kako bi ispunio svoje nasilne seksualne fantazije u slučaju koji je "toliko grozan i odvratan da ga ni sam kao tužitelj ne može riječima opisati". Rekao je da je Madsen toliko puta promijenio svoju priču da je njezina vjerodostojnost nepostojeća.

Braniteljica Betina Hald Engmark rekla je kako u slučaju nedostaje dokaza, ističući kako mrtvozornik nije mogao precizno utvrditi uzrok ili vrijeme smrti.

Roditelji Kim Wall Ingrid i Joachim nisu bili prisutni na izricanju presude iako su većinom dolazili na suđenje, dok je Madsen stigao na izricanje vidno nervozan i bez naočala koje je inače nosio tijekom suđenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
max
13:48 25.04.2018.

Koja šuplja država ta Danska, u roku od par mjeseci završili istragu i osudili ga? Kod nas bi se išlo na sudske rasprave do njegove penzije, a ako je član domoljubne stranke sigurno bi se našla i neka olakotna sinkopa...

EX
exterminator909
13:39 25.04.2018.

e da je trazio da mu se sudi u HR ,,jos bi mu i Danci odstetu platili ,, kako nas prika Horvatincic ,,,2 komada ,,i uija vuk magarca ..nikom nista ..

Avatar maxist
maxist
18:31 25.04.2018.

expresno u par mjeseci........To je sustav i sud kak se šika !.......i ni traga sinkopi.....