Osuđen na 40 godina

Danas počinje žalbena rasprava u predmetu Karadžić

Foto: Reuters/PIXSELL
Danas počinje žalbena rasprava u predmetu Karadžić
23.04.2018.
u 08:50
Karadžić (72) traži ukidanje prvostupanjske presude donesene u ožujku 2016. dok tužitelji traže da se njegova kazna preinači u doživotni zatvor
Pogledaj originalni članak

Pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu danas počinje dvodnevna žalbena rasprava po žalbama tužiteljstva i bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića osuđenog na 40 godina zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Karadžić (72) traži ukidanje prvostupanjske presude donesene u ožujku 2016. dok tužitelji traže da se njegova kazna preinači u doživotni zatvor.

On je osuđen za neke od najgorih ratnih zločina, među kojima je masakr u Srebrenici 1995. 

Bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba tijekom rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine proglašen je krivim po 10 od 11 točaka optužnice, uključujući i genocid nad više od 8000 Bošnjaka u Srebrenici te višegodišnju opsadu Sarajeva, gdje je ubijeno više od 10.000 ljudi. Oslobođen je po točki za genocid u sedam općina na zapadu BiH.

Foto: Reuters/ PIXSELL
Foto: Reuters/ PIXSELL
Foto: Reuters/ PIXSELL
Foto: Reuters/ PIXSELL
Foto: Reuters/ PIXSELL
Foto: Reuters/ PIXSELL
Foto: Screenshoot HRT
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbacivanje Ratka Mladića iz sudnice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbacivanje Ratka Mladića iz sudnice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbacivanje Ratka Mladića iz sudnice

Karadžić je najviši političar kojemu je Haški sud, koji je lani završio s radom nakon 24 godine, izrekao presudu nakon što je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević umro prije kraja suđenja u 2006.

Karadžić je nakon 13 godina bijega uhićen 21. srpnja 2008. godine u Beogradu, gdje je radio pod lažnim identitetom kao iscjelitelj Dragan Dabić. Vlasti su ga izručile Haškom tribunalu, a suđenje je počelo 26. listopada 2009. i završilo 7. listopada 2014. godine.

Nakon što Karadžić iznese svoju žalbu u ponedjeljak, tužitelji bi trebali govoriti u utorak. Presuda se očekuje do kraja godine.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

DU
Deleted user
10:19 23.04.2018.

Milan Martic, Milan Babic, (RSK) Radovan Karadzic, Ratko Mladic (RS). Srpski heroji zavrsili tamo gdje im je mijesto, medjunarodno osudjeni, pamceni kao monstrumi po cijeloj europi.

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
15:18 23.04.2018.

Danas počinje žalbena rasprava u predmetu Karadžić i vrijeme je da se i ovaj balkanski za svoje pleme samozvani nevini vitez poput njegove ostale balkanske koljačke brače po krvi, jeziku i kulturi uz Boga i domoljublje vrati doma kao svoj na svoje.

PR
PraljakZločinac
11:46 23.04.2018.

Nama zlocincima je mjesto u paklu! Dragi moj Karadžić, u centru pakla ja i Sotona osobno već ti spremamo roštilj! Popij jednog praljka i vrati se kući!