Europske sveučilišne igre Zagreb - Rijeka

Danas na glavnom zagrebačkom Trgu kreće odbrojavanje do početka sportsko-akademskog događaja godine

Foto: Promo
Europske sveučilišne igre
Foto: Promo
Europske sveučilišne igre
Foto: Promo
Europske sveučilišne igre
21.02.2016.
u 16:13
Svečanošću pokretanja satova započinje službeno odbrojavanje Europskih sveučilišnih igara Zagreb - Rijeka 2016., a Hrvatska ih ugošćuje po prvi puta
Pogledaj originalni članak

Najveći multi-sportski događaj iz područja akademskog sporta pokucao je na vrata Hrvatske.

Europske sveučilišne igre (ESI) trebale bi okupiti preko 5 tisuća natjecatelja sa preko 300 sveučilišta iz 46 europske zemlje, kako stoji u priopćenju.

Prva Igre održale su se u Španjolskoj 2012. godine, druge u Nizozemskoj 2014., a 2016. tradicija se nastavlja - treće natjecanje smjestilo se u Hrvatsku, točnije gradove Zagreb i Rijeku.

Hrvatska se za Igre plasirala 2013. godine, pobijedivši protukandidata Portugal, koji će ugostiti igre 2018. godine.

Kolokvijalne poznate kao "Europska univerzijada", glavnu razliku čini sudjelovanje studenata koji predstavljaju Sveučilišta koja pohađaju, ne nužno zemlju podrijetla.

Svečanošću pokretanja satova započinje službeno odbrojavanje Europskih sveučilišnih igara Zagreb - Rijeka 2016. Dočekajte ga na Trgu bana Josipa Jelačića danas u 18:30 sati.

Uz prigodni program, glazbu i glumačke točke predstavnika kazališta Komedija, cijeli Trg bit će svojevrsni sportski poligon na kojem će neki od 2000 volontera Igara predstaviti neke od dvadeset i jednog sporta koji će biti zastupljeni na natjecanju.

Sat će se po prvi puta pomaknuti, a prisutnima će se obratiti i:

• Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i športa

• Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik

• Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu

• Zrinko Čustonja, predsjednik Europskih sveučilišnih igara.

- Pozivamo sve građane da nam se pridruže na postavljanju i pokretanju satova te da tako uveličaju ovaj iznimno važan događaj. Do početka ceremonije otvaranja, ali i samih Igara nije preostalo puno, nešto manje od 150 dana, a satovi su tu kako bi nas svakog dana podsjećali na najveći sportsko-akademski događaj ikada održan u Hrvatskoj – ističe Zrinko Čustonja, predsjednik Igara.

Foto: Promo

Mladi akademici iz cijele Europe pokazat će sportske vještine

Na ESI će se odvijati natjecanja u dvadeset i jednom sportu plus dva sporta za osobe s invaliditetom. Time Hrvatska daje mogućnost da osobe s invaliditetom prvi puta sudjeluju na ovim Igrama.

U Zagrebu će se održavati natjecanja u sljedećim sportovima: badminton, košarka, odbojka na pijesku, bridž, šah, nogomet, futsal, golf, karate, veslanje, ragbi7, sportsko penjanje, stolni tenis, stolni tenis za osobe s invaliditetom, tenis, odbojka.

U Rijeci će se održavati natjecanja u sljedećim sportovima: košarka 3x3, rukomet, judo, plivanje, plivanje za osobe s invaliditetom, taekwondo, vaterpolo.

Ceremonija otvaranja Igara održat će se 13. srpnja u večernjim satima na atletskom stadionu Mladost u Zagrebu, a ceremonija zatvaranja 25. srpnja na riječkom Korzu.

Igre će u Hrvatskoj iza sebe ostaviti uređeni sustav sveučilišnog sporta, a osim toga će ostati i obnovljeni, odnosno novoizgrađeni smještajni kapaciteti (studentski domovi), čime se značajno povisuje studentski standard. Obnova sportskih borilišta koristit će i široj društvenoj zajednici.

ESI2016 se održavaju od 12. do 25. srpnja 2016. u gradovima Zagrebu i Rijeci, a glavna maskota je hrčak Hrki, odabran među 64 pristigla natječaja.

Sve informacije o Igrama, prijavama za volontiranje te uključivanje u sustav mogu se pronaći na http://eug2016.com/hr/.

>> Ovi su projekti u finalu za najbolje radove za Univerzijadu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PI
Pijanec
18:11 21.02.2016.

Ovo nema veze sa zniverzijadom. Rijec je, naime, o marginalnom natjecanju europske sveucilisne igre. Moze Bandic 100 puta ponoviti rijec univerzijada, ali nitko van Zagreba i Rijeke nece imati pojma da se to uopce odrzava jer je to nevjerojatno marginalno natjecanje.. Zagreb challenger u tenisu je u svijetu popularniji od ovog. A da ne govorim o ATP turniru kojeg vise niti nemamo.

LU
Luka1710
17:12 21.02.2016.

Nedostaje na popisu sportova kraljica sportova, atletika, odnosno barem neke discipline.