NAGRADA GIMNAZIJALCU

Damjan je kreator promjena!

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Damjan je kreator promjena!
07.11.2014.
u 20:16
- Više ljudi, pogotovo mladih, moralo bi se uključiti u bilo koju vrstu socijalnih aktivnosti, jer jedino tako možemo svijet učiniti boljim mjestom za život - kaže mladić iz Preloga
Pogledaj originalni članak

Gimnazijalac Damjan Mikec iz Preloga 21. studenog navršit će 18 godina. U svijet odraslih ući će kao "kreator promjena", kako se naziva nagrada koju mu je uručila čakovečka udruga Zora, i to za njegove zasluge u "kreiranju pozitivnih promjena u svojoj zajednici".

Damjan je organizirao dvije humanitarne trkačke udruge za liječenje Melanije Horvat iz Križovca  i Vladimira Granatira iz Hodošana, na kojima je prikupljeno gotovo 30.000 kuna. No, vrijednije od novca bilo je to što je uspio okupiti nekoliko stotina građana.

- Motiv mi je bila želja da pomognem ljudima koji su se našli životnim neprilikama - kaže Damjan, koji je na dvije utrke uspio okupiti 510 ljudi! - Pokazao je iznimnu zrelost i inicijativu te se samo možemo nadati da će njegov primjer potaknuti i druge na aktivno djelovanje u zajednici - stoji u obrazloženju nagrade tročlanog povjerenstva na čelu s predsjednicom Zore Tenom Škvorc.

Damjan za Večernji list kaže da poznaje mnogo mladih ljudi koji rade prekrasne stvari i zaslužuju se zvati "kreatorima promjena". - No, na ukupan broj mojih vršnjaka to ispada jako malo. Smatram da bi se više ljudi, pogotovo mladih, moralo uključiti u bilo koju vrstu socijalnih aktivnosti, jer jedino tako možemo svijet učiniti boljim mjestom za život. Samim žaljenjem na situaciju malo toga se može postići - ističe maturant Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, koji je sve razrede dosad završio s odličnim uspjehom.

U školi za njega kažu da je izuzetno marljiv, uporan i hrabar. I sam se rekreativno bavi trčanjem i biciklizmom. Želja mu je nakon srednje škole upisati studij medicine u Rijeci. I nastaviti, kaže, s organizacijom humanitarnih akcija. - Pozivam sve koji poznaju nekoga tko se nalazi u teškoj životnoj situaciji, da mi se jave. Vrlo rado ću ponovno organizirati novu akciju! - kaže Damjan.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.