istraživanje

Da su danas EU izbori građani bi ovako glasovali!

Foto: Nova TV
grafike (1)
Foto: Nova TV
grafike (1)
Foto: Nova TV
grafike (1)
Foto: Nova TV
grafike (1)
Foto: Nova TV
grafike (1)
31.03.2013.
u 19:33
Dnevnik Nove TV i agencija IPSOS PULS proveli su telefonsko istraživanje za koga bi danas glasovali birači
Pogledaj originalni članak

Za 14 dana Hrvatska će prvi put birati 12 zastupnika za Europski parlament. Izbori su prvi, a mandat zastupnicima traje do sljedeće godine, kada ćemo opet na birališta. Dnevnik Nove TV i agencija IPSOS PULS proveli su telefonsko istraživanje za koga bi danas glasovali birači, ali i je li im važno koju stranku i osobu će izabrati ili im je svejedno.

Za sada je ova nova mogućnost najprivlačnija biračima koalicije SDP-HNS-HSU te biračima koalicije HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ, pa tako više od polovine njih (63,7%) tvrdi kako će sigurno osim liste birati i osobu kojoj žele dati prednost. Njih 21% kazalo je kako će zaokružiti samo listu dok je 15% ispitanika odgovorilo da nisu razmišljali o tome.

Građani na deklarativnoj razini pokazuju veliko zanimanje za izlazak na izbore, pa tako njih 65% tvrdi kako bi sigurno ili vjerojatno izašlo na izbore za EU parlament. Njih 32,6% izjasnilo se da neće izaći na EU izbore, a 2,6% ne zna da li će izaći. No treba uzeti u obzir kako je izlaznost na referendum o članstvu u EU bila niža od ovoga te je vjerojatno kako će i na ove izbore u konačnici ipak izaći manje ljudi.

Ukoliko izlaznost ipak bude visokih 65%, koalicija SDP-HNS-HSU ostvarila bi 26,3% glasova, što bi joj donijelo šest, to jest polovinu od ukupno 12 hrvatskih mjesta u Europskom parlamentu, koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ osvaja 18,4%, što nosi četiri mandata. Hrvatski laburisti imaju 10% glasova i dva mandata.

Ukoliko izlaznost bude samo 39%, koalicija SDP-HNS-HSU povećat će svoj udio na 32,8%, što bi joj donijelo sedam mandata. Koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ dobiva 19,9% glasova i 4 mandata, dok bi Hrvatski laburisti osvojili 7,5% glasova i jedan mandat.

>>Kako se bira predstavnik u Europskom parlamentu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.