samo u večernjem

D. Popović objašnjava motive grafike koju darujemo 1. srpnja

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
dimitrije popović (1)
dimitrije popović (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
dimitrije popović (1)
27.06.2013.
u 23:00
Večernjaku želim dug i uspješan europski put, kaže Dimitrije Popović, autor grafike
Pogledaj originalni članak

Dimitrije Popović, slikar, kipar, grafičar i književnik, koji redovito osvaja nagrade i na natječaju za kratku priču Večernjeg lista “Ranko Marinković”, autor je grafike nazvane “Europa” kojom će Večernji list nadariti svoje čitatelje 1. srpnja, na svoj 54. rođendan i dan kada Hrvatska postaje članica Europske unije. Dimitrije je najjači i kad preciznost izraza potpuno povezuje sa srži motiva koji ga zaokuplja. Ne volim ilustrativnost i prazan hod, kaže on, volim ubosti u živac, a to i radi. U svom zagrebačkom atelijeru, uza završne poteze na grafici, vrijednom umjetničkom djelu koje će sigurno krasiti dom brojnih čitatelja Večernjeg lista, objasnio nam je svu simboliku povijesnog trenutka, ali i svoju inspiraciju koju je unio u sliku:

Crvena boja Večernjaka

– Likovni elementi u kompoziciji usklađeni su sa simboličkim značenjem motiva. Rođendan Večernjeg lista i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dogodili su se u isti, sigurno povijesni dan. Zastupljene su tu, dakako, boje hrvatske trobojnice. Dominira crvena, ujedno i karakteristična boja loga Večernjeg lista, odnosno tzv. glave novine. Plava boja simbolizira zastavu Europske unije sa žutim zvijezdama. Suvremeni ženski lik prikazan iz profila što stremi prema naprijed, personifikacija je mitskog lika lijepe Feničanke Europe, kćerke kralja Agenora i kraljice Telefase, koja je bila Zeusova miljenica i po kojoj je naš kontinent dobio ime – ispričao nam je Dimitrije u svom ateljea, nastavljajući:

Početak novog razdoblja

– Želio sam kroz dinamiku naslikanih elemenata sugerirati permanentno kretanje, prožimanje povijesnih procesa koji se, među ostalim, izražavaju u svjedočenjima medija, u ovom slučaju Večernjeg lista. U tom smislu u kompoziciju unesen je naziv našeg uglednog dnevnika. Jer Večernji list bilježi, informira i analizira tu dinamiku društvenih procesa od politike do znanosti, od kulture do sporta, mode i spektakla...

Stoga Večernjem listu želim dug i uspješan put čija će se kvaliteta ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ne samo potvrditi nego i obogatiti svim onim što donosi novo vrijeme u životu zajednice EU. Također želim Hrvatskoj da ulaskom u europsku zajednicu uspješno sudjeluje u svim društvenim procesima što će obilježiti novo povijesno razdoblje – rekao je Dimitrije Popović predajući svoje likovno viđenje hrvatskog ulaska u Europsku uniju glavnom uredniku Večernjeg lista Goranu Ogurliću.

>> Dimitrijeva Europa - dar za ulazak u EU i rođendan Večernjeg lista!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr