Akcija

Čuvamo šume od sječe, ali ćemo i nešto zaraditi kao razred

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Čuvamo šume od sječe, ali ćemo i nešto zaraditi kao razred
20.10.2010.
u 13:15
Osnovna škola Nedelišće organizirano prikuplja papir dva puta na godinu još od početka devedesetih te ga prodaje Unimeru za 20 lipa po kilogramu
Pogledaj originalni članak

– Prikupljajući papir, želimo zaštititi šume od sječe. Ali sretni smo i što ćemo dobiti nešto novca, ako puno prikupimo. Najveće količine prikupili smo baš danas, na dan akcije. Išli smo od kuće do kuće, po svim ulicama. Susjedima smo najavili da ćemo doći i čekali su nas sa starim papirom. No dio smo već pripremili prošlih mjeseci i čuvali u garažama, koji su nam roditelji dovezli do škole – rekla nam je Martina Ljubić, učenica 6.A razreda Osnovne škole Nedelišće.

Učenici iz Nedelišća i okolnih naselja koja spadaju pod osnovnu školu već dvadesetak godina prikupljaju stari papir. Nekoliko je učenika za vagom i mjeri se učinak svakog razreda. U ovoj akciji prikupili su čak 14.720 kilograma papira, napunivši 11 kontejnera! Otkupio ga je čakovečka tvrtka Unimer, za 20 lipa po kilogramu.

– Dva su razloga ovakvih akcija, koje provodimo dva puta na godinu. Prvi je, naravno, pedagoški. Djeca tako uče doprinositi ekonomičnom i ekološkom življenju. Shvaćaju potrebu očuvanja prirode, ali i vide da su oko nas neiscrpni resursi koje potrošačko društvo zanemaruje. Stječu osjećaj da nisu samo puki promatrači i da mogu nešto učiniti – kaže ravnatelj škole Ivica Paić. Drugi je razlog, naravno, novčani. U toj akciji zaradili su oko tri tisuće kuna. Pola iznosa podijelit će nekoliko razreda koji su prikupili najviše, tj. uložili najviše truda. A drugu polovinu škola će staviti u dva fonda. Prvi je zajednički, za razne sitne troškove (sladoled, fotokopiranje...), a drugi je Fond Pomozi prijatelju, iz kojeg, na primjer, učenici slabijeg imovinskog stanja dobiju za odlazak u kazalište. – Neki razredi nisu bili previše zainteresirani, ali većina se odaziva na akcije. Roditelji su čak nervozni ako se propusti termin. Kod kuće prikupljaju papir i čekaju – kaže ravnatelj škole. Najviše je u akciji prikupio Martinin 6.A razred – čak 1880 kilograma, a tek nešto manje, 1783 kilograma, prikupio je 8.B.  

– U Nedelišću je uvijek dobar odaziv. Uz njih najaktivnija je 3. Osnovna škola iz Čakovca – kaže Marija Maček, voditeljica komercijale u Unimeru.

Ove godine plaćaju više za papir. Problematična je, kaže, bila prošla godina. Naime, tvornice tada nisu plaćale za papir, već su ga besplatno uzimale. No Fond za zaštitu okoliša osiguravao je nešto novca, pa je Unimer očuvao mrežu onih koji prikupljaju u Međimurju. – Ove je godine isplativiji otkup. Inače, stari papir uglavnom prodajemo Tvornici poluceluloze i papira Belišće – kaže M. Maček.

Nedelišćanci su pak ovih dana sudjelovali i u akciji Solidarnost na djelu. Sedmaši i osmaši prikupili su po naseljima su, noseći bedževe i prodajući bonove, 13.290 kuna. Za školsku kuhinju ostaje 40 posto te svote, a ostalo su predali Crvenom križu.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.