PARIŠKI CSI

Crim' expo - riješite ubojstvo u muzeju

16.02.2009.
u 15:33
Pogledaj originalni članak

Popularne američke TV serije s predznakom CSI svojom su kvalitetom, ali i napetošću osvojile gledatelje diljem svijeta. Posao policijskih istražitelja na novi je način predstavljen u Parizu. Najveći francuski muzej znanosti Cite des Sciences u suradnji s forenzičarima francuske policije interaktivnom izložbom svojim posjetiteljima daje priliku rješavanja "ubojstva".

Naravno, ne treba napominjati da se zamišljeno ubojstvo dogodilo upravo u muzeju, a na posjetiteljima je da ga uz pomoć forenzičara, policajaca, psihologa i ostale virtualne ekipe na raspolaganju - riješe. Cijela priča je napravljena jako precizno pa forenzičari na ovoj interaktivnoj izložbi zaključuju na temelju podataka koje ste im kao istražitelj prikupili.

Nije slučajno da je ideja nastala upravo u Francuskoj, zemlji s tisuću muzeja, ali i s jakom školom za policijske istražitelje - bilo one koji su vladali malim ekranima, bilo one koji su slučajeve rješavali na stranicama brojnih romana - od vrhunskog inspektora Maigreta pa do nešto smušenijeg, ali uvijek nekako uspješnog inspektora Clouseaua. Dakle, ako se ne bojite, na vama je samo da zakoračite u muzej, nabavite policijsku značku i riješite ubojstvo.

Izložba je otvorena do početka 2010. godine, a i bez posjeta Parizu, ako vous parle un peu français, možete poslušati svjedoke, stručnjake i forenzičare te virtualno istražiti slučaj ovdje.

(mKm, hf)

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr