RAT NA MORU

Clinton o mjerama SAD-a za suzbijanje somalskih pirata

16.04.2009.
u 10:56
Pogledaj originalni članak

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je najavila nove napore SAD-a u borbi protiv pirata ispred somalske obale, koji uključuju zamrzavanje njihove imovine, kazneni progon te međunarodne akcije za oslobađanja brodova i posade koje drže u svojim rukama.

Clinton je kazala da će administracija pozvati na hitan sastanak Međunarodne kontaktne skupine za borbu protiv piratstva koju je 14. siječnja osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a, kako bi se proširila sadašnja koordinacija ratnih mornarica u borbi na suzbijanju piratstva.

Administracija će također poslati izaslanika na donatorsku konferenciju za Somaliju idućeg tjedna u Bruxellesu, te pokušati organizirati sastanak s dužnosnicima somalske privremene vlade i čelnicima poluatonomne regije Puntland iz koje potječe glavnina pirata.

- Izvršit ćemo pritisak na te čelnike kako bi poduzeli akcije protiv pirata koji operiraju iz baza na njihovu teritoriju - istakla je Clinton.

- Ti su pirati kriminalci, to su naoružane bande na moru. Oni koji pripremaju napade moraju biti zaustavljeni, a one koji su ih počinili moramo privesti pravdi - rekla je Clinton tijekom zajedničkog obraćanja novinarima s premijerkom Haitija Michele Duvivier Pierre-Louis u State Departmentu.

- Dopustite mi da naglasim kako SAD neće raditi ustupke niti će plaćati otkupnine piratima - kazala je Clinton.

Američka državna tajnica kazala je da obrana protiv piratstva mora biti zajednička odgovornost vlada i brodarske industrije te će se stoga stručna ekipa State Departmenta zajedno s brodarima i osiguravateljima razmotriti nedostatke u njihovim mjerama za samoobranu.

Pored toga, SAD će raditi i na razvoju dugoročne strategije za obnovu sigurnosti pomorskog prometa na Rogu Afrike, najavila je Clinton.

Ona je ocijenila kako je do dramatičnog porasta broja napada i otmica došlo i zbog toga što gusari nabavljaju sve bolje i brže brodove te koriste brodove-matice što im omogućuje akcije stotinama milja daleko od obale.

Nakon prošlotjednog napada na američki kontejnerski brod Maersk Alabama i petodnevne talačke krize s njegovim kapetanom koji je oslobođen akcijom mornaričkih specijalaca Navy Seals, pirati su u utorak raketnim bacačima napali drugi američki brod iz osvete zbog likvidacije trojice pirata u akciji oslobađanja američkog kapetana.

Pentagon u međuvremenu proučava načine za borbu s piratima koji teroriziraju pomorski promet ispred obala Somalije, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik Bryan Whitman, ističući kako vojno rješenje nije jedino.

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr