Jesenje

Čistim papirima koje plaća ministarstvo lakše do projekata

Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
Čistim papirima koje plaća ministarstvo lakše do projekata
01.03.2013.
u 12:00
Zagorska razvojna agencija vodi cijeli postupak natječaja i pomaže čelnicima općina
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sada već drugu godinu za redom na županijske razvojne agencije spušta natječaje za pružanjem financijske pomoći za izradu projektne dokumentacije za lokalne razvojne projekte koji su razrađeni i prihvatljivi za financiranje iz EU fondova. Natječaj je otvoren od do 22.ožujka.

Bioenergana u Jesenju

Kako je objasnila Helena Matuša savjetnica u Zagorskoj razvojnoj agenciji radi se o \'Potprogramu pripreme lokalnih projekata na potpomognutim područjima\'. Lanjske godine novac za projekte dobile su Zagorska Sela, Desinić i Jesenje. Kako nam je rekao načelnik Jesenja Ivan Maligec Općina je novce dobila za projektnu dokumentaciju za izgradnju bioenergane. - Sada krećemo s izvedbenim projektom. Bioenergana bi se gradila kod pilane Draganić u Cerju Jesenjskom. Struja koja bi se proizvodila Općina bi prodavala HEP-u, a toplanu bi koristila pilana. Ovaj projekt koji će se prijaviti i natječaje Fondove EU vrijedan je oko deset milijuna kuna - rekao je načelnik Ivan Maligec.

- Novac se raspodjeljuje općinama koja se sukladno Zakonu o regionalnom razvoju i Odluci Vlade o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti svrstavaju u I. i II. skupinu, a za koje se smatra da imaju poteškoće u razvoju te se nalaze ispod prosjeka razvijenosti, a po statusu se svrstavaju u potpomognuta područja. Na području naše županije to su općine Budinšćina, Desinić, Jesenje, Lobor, Petrovsko i Zagorska Sela.

Lanjske je godine od namijenjenih 260 tisuća kuna iskorišteno 90 posto, ističe Matuša, a ove je godine kao pomoć za izradu dokumentacije osigurano skoro pola milijuna kuna.

- Prednost koja donosi bodove nekom projektu su čisti imovinsko pravni odnosi i da je to uvršteno u lokalnim prostornom planovima, na što su posebno upozorili u Ministarstvu. Dodatne bodove donosi i ako je projekt u Strategiji razvitka KZŽ - ističe Matuša.

Ministarstvo prati rad

Čelnicima općina u ZARI je predstavljen projekt, dobili su detaljne upute i svu stručnu pomoć.

- Već tijekom lipnja znat će se za koje je projekte Ministarstvo odobrilo novce, a čelnici općina tada ugovor sklapaju s njima. Tu nije kraj, jer se načelnici obvezuju da će projekt u sljedeće tri godine slati na natječaje Fondova EU, a svakih šest mjeseci Ministarstvo treba izvijestiti o statusu projekta - zaključuje savjetnica Helena Matuša.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FE
Feci
17:09 01.03.2013.

Samo napred !