socijala

Četveročlanoj obitelji pregorio štednjak, nema gdje ručak skuhati

Foto: presnimila
Četveročlanoj obitelji pregorio štednjak, nema gdje ručak skuhati
13.09.2011.
u 11:28
Uz novčane darove dobrih ljudi, račun zaklade popunile su i donacije velikih tvrtki koje su novac namijenile roditeljima djece s malignim bolestima i Downovim sindromom
Pogledaj originalni članak

"Mladi smo roditelji, posla ne možemo naći, s dva školarca živimo od socijalne pomoći. Pokušavamo dostojanstveno preživjeti na sve moguće načine. Štednjak nam je pregorio, zamjenskoga ne možemo nabaviti, niti ručak nemamo gdje skuhati. Računala u kući nemamo, a kći školarka boji se manje ocjene u školi jer nema na čemu vježbati osnove informatike. Prijateljima ju je zbog toga sram ići“.

To je tek jedna od desetak tužnih molbi kakve su se u utorak ponovno našle pred članovima Upravnog vijeća ivanečke Humanitarne zaklade Pro vitae (Za život), kojom je predsjedala dipl. soc. radnica Jasenka Friščić. Njenih pet članica tužna je srca rješavalo i molbu roditelja dvoje dječice, polaznika Centra Tomislav Špoljar u Varaždinu, koji zbog neimaštine nisu mogli smoći 300 kuna za školske knjige. Našla se tu i molba za refundaciju 400 kuna, koliko je stajao put na Jadran za djevojku s teškom mentalnom retardacijom, koja je prvi put u životu ljetos vidjela more.

– Zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, udruga i ustanova te doznaci iz ivanečkog gradskog proračuna, većini građana koji nam se javljaju možemo kvalitetno pomoći. Tako ćemo spomenutoj obitelji kupiti štednjak, a odobrene su i pomoći drugim ljudima u ovoj tužnoj priči. Sretni smo što je budžet Pro vitae ljetos popunilo 35.000 kuna donacija HEP-a i Croatia osiguranja pa trenutačno na računu ima više od 100.000 kuna. Nadamo se i donacijama još nekoliko velikih tvrtki na čije smo se natječaje javili – izjavila je upraviteljica zaklade Jasenka Friščić. Možda će se među čitateljima Večernjeg lista naći netko tko bi spomenutoj djevojčici htio darovati rabljeno računalo?

Zahvaljujući tomu, Pro vitae će u novoj školskoj godini pokriti i troškove prehrane sve djece-polaznika Centra Tomislav Špoljar iz ivanečkoga kraja. Budući da je dio donacija namjenski, novčana pomoć odobrena je i za sufinanciranje boravka roditelja djece s malignim bolestima, Downovim sindromom i cerebralnom paralizom prilikom boravka na liječenju izvan mjesta prebivališta. Potporu je dobilo i Ivanečko sunce, pa će tako desetak članova još ovoga tjedna moći u Vukovar, na sportske susrete koje organizira Hrvatski savez udruga za osobe s mentalnom retardacijom.

Pro vitae poduprla je i gradnju kuće za dvoje udomljenih štićenika u Prigorcu, koja je već stavljena pod krov. Takve i slične akcije kojim se konkretno i učinkovito pomaže ljudima u nevolji ne samo da su opravdale osnivanje fundacije i olakšale život potrebitima, već i griju srce svima onima koji svojim prilogom rado pomažu njenu radu.

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.