OBRAČUN S GAMBINIMA

Četrnaest mafijaških vođa na optuženičkoj klupi

Foto: AFP
Četrnaest mafijaških vođa na optuženičkoj klupi
22.04.2010.
u 08:04
Obitelj Gambino, najmoćnija od newyorških mafijaških "pet obitelji", još je jednom obezglavljena: na saveznom sudu u Manhattanu za prostituciju je optužen vršitelj dužnosti kuma i njegovih trinaest suradnika.
Pogledaj originalni članak

Još otkako je tadašnji tužitelj Rudy Giuliani konačno strpao iza rešetaka "teflonskog dona" Johna Gottija, moćnoj obitelji Gambino ne cvatu ruže. Nakon što je od obitelji Colombo i Genovese preuzela primat među "pet obitelji" (obitelji Bonnano i Lucchese odprije su bile "sitne ribe"), šef Gambinovih nosio je laskavi naslov capo di tutti capi, najmoćnijeg čovjeka italoameričke Cosa Nostre.

Inače, obitelji su nazvane po kumovima koji su im bili na čelu kad je pokajnik Joe Valachi 1959. izložio strukturu mafije istražiteljima; Genoveseove je, recimo, osnovao Lucky Luciano, naslijedio ga je Frank "Stric" Costello, model za fiktivnog Don Corleonea, a tek nakon njih kum je postao Vito Genovese. Carlo Gambino je na čelo obitelji koja se po njemu zove došao eliminiravši zloglasnog ubojicu Alberta Anastasiju, Carla je naslijedio Paul Castellano, a Castellana je dao ubiti John Gotti i preuzeo obitelj.

Dok je John Gotti još bio živ, bio je kum Gambinovih makar i "na daljinski" iz zatvora, a "v. d." šefa bio je, umjesto sina Johna mlađeg zatvorenog 1999., njegov brat Peter "Jedno Oko" Gotti, koji je poslije bratove smrti 2002. i službeno postao vođa obitelji s dvjestotinjak članova i oko 4000 suradnika.

No, i Peter Gotti od 2002. služi doživotnu robiju, pa se u međuvremenu smijenilo nekoliko "v.d.-ova": Arnold Squitteri, John "Jackie Nosonja" D'Amico i Nicolas "Mali Nick" Corozzo. Svi su oni zbog stalnih akcija FBI-ja, koji je mafiju slomio i stalno se trudi zapriječiti joj put do nekadašnje velike moći, više vremena proveli iza rešetaka nego na slobodi.

Budući da će Corozzo iz zatvora izaći oko 2022., upravljanje kriminalnom obitelji preuzela je tročlana komisija u kojoj je najjači Dan Marino, a druga su dvojica Bobby Vernace i John Gambino (došljak sa Sicilije, daljnji rođak nekadašnjeg velikog kuma Carla Gambina).

Upravo je Marino uhićen s još trinaest visokopozicioniranih članova Gambinovih (uglavnom caporegimea) pod optužbom za poticanje prostitucije, aktivnosti u kojoj su Gambinovi odavno jaki, a sad je reklamiraju i na internetu. Pored svodništva sad su krenuli i u trgovinu bijelim robljem i to maloljetnim; u njihovu striptiz-klubu prostituirala se i jedna 15-godišnjakinja, od čega su ranije i mafijaši zazirali. Američki savezni tužilac Preet Bharara koji je podigao optužnice protiv Gambinovih nazvao je to "novim dnom dna čak i za njih."

Najviše rangirani uhićeni, 69-godišnji Dan Marino, odgovarat će ne samo za pomaganje prostitucije nego i za ubojstvo jednog konkurenta iz 1989. i naručivanje ubojstva vlastitog nećaka (koji je "propjevao" FBI-ju) 1998., te za standardne mafijaške aktivnosti: održavanje ilegalnih igara na sreću i kockarnica, te iznudu građevinskih tvrtki.

Gambinovi, koji su u serijalu "Kum" opisani kao Tattaglije, a u "Obitelji Soprano" kao Lupertazziji, još uvijek su opasni, ali su daleko od one moći kad su se u šezdesetima mafijaši mogli hvaliti da vrte više novca od američke industrije čelika; od sredine osamdesetih nadalje njihova moć u transportnim sindikatima, građevinskoj i tekstilnoj industriji, odvozu smeća i drugim djelatnostima koje su im služile ne samo za pranje ilegalne zarade nego i za legalnu zaradu, slomljena je (čak je i Gottijev consigliere Sammy "Bik" Gravano propjevao FBI-ju), ali je potrebna neprekidna paska organa reda da se oni ne bi ponovo uvukli u te grane gospodarstva.

A koliko su nekad "carevali", najbolje govori primjer srušenih tornjeva blizanaca WTC-a. Odvoz smeća iz ta dva nebodera stajao je dva milijuna dolara godišnje, da bi nakon izgona mafije koja se "uzidavala" ta znamenka pala na sto tisuća dolara godišnje. Svaki novi vođa na čelu "pet obitelji" ne može spojiti ni pola godine na slobodi, i mafija ima prerastegnut "zapovjedni lanac" jer kumovi pokušavaju upravljati iz zatvora, bez one moći koju im daje izravna primjena sile. Bez sile nema stege, bez stege nema "omerte" (zakona šutnje) i danas o mafiji FBI zna više nego ona sama. Nadamo se da će tako i ostati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.