vinkovački slučaj

Centar je ponudio i udomiteljima posvojenje trojice dječaka

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Centar je ponudio i udomiteljima posvojenje trojice dječaka
10.12.2013.
u 08:24
- Postupak udomljavanja se bližio kraju i udomitelji su znali da će djeca biti posvojena i da će otići od njih. I njima je ponuđeno posvojenje, ali su oni to odbili jer već imaju odraslu djecu. Oko ovog slučaja nepotrebno se digla bura - kaže šefica vinkovačkog Centra za socijalnu skrb
Pogledaj originalni članak

Ravnateljica vinkovačkog Centra za socijalnu skrb, Milica Benić ocijenila je kako se nepotrebno digla bura oko posvojenja trojice dječaka u dobi od četiri, šest i sedam godina koji su bili udomljeni u obitelj u mjestu na istoku Slavonije i da je Centar postupio uobičajeno kako se inače radi u takvim situacijama.

To je bila njena reakcija na izjave udomitelja kako je socijalna radnica koja je preuzimala djecu i udomiteljske obitelji kako bi ih predala posvojiteljima, postupila grubo i neljudski ne suosjećajući ni s
udomiteljima koji su više od godinu dana brinuli o trojici dječaka, a ni prema djeci koji su se, kažu udomitelji, navikli na život kod njih.

Navodno su, kada su bili kod budućih posvoljitelja na upoznavanju i prilagodbi, po povratku djeca plakala i govorila da ne želi ići u nove obitelji. U vinkovačkom Cetru podsjećaju kako su djeca bila udomljena na određeni rok i znali su da će po isteku roka biti podvojeni. Oduzeti su biološkim roditeljima u ljeto prošle godine zbog zanemarivanja i zapuštanja pa je Centar protiv njih podnio i kaznene prijave i postupak je krenuo.

To je, kažu, jedan od težih slučajeva zapuštanja i zanemarivanja djece koje su imali.
- Postupak udomljavanja se bližio kraju i udomitelji su znali da će djeca biti posvojena i da će otići od njih. I njima je ponuđeno posvojenje, ali su oni to odbili jer već imaju odraslu djecu. Zašto sada tako ružno pričaju o našem Centru i zašto zagorčavaju život posvojiteljima, koji im je motiv, ne znam, ali mi ćemo ići na stegovne mjere protiv udomitelja. Trudili smo se pronaći obitelj koja bi posvojila sva tri dječaka, ali to je danas nemoguće. Posebice u ovom slučaju gdje sve troje djece ima određenih psihičkih i fizičkih zdravstvenih teškoća zbog teške zapuštenosti i među njima nije bilo povezanosti.

Svako od njih je različitih razvojnih potreba i zahtjevaju individualni pristup, a za to nismo uspjeli naći usvojiteljsku obitelj iako smo kontaktirali veliki broj obitelji - kaže Milica Benić dodajući kako nije praksa dati djecu na posvojenje na istom području na kojemu žive biološki roditelji. Ravnateljica kaže kako su djeca upoznala svoje posvojitelje na nakoliko susreta i zamjećena je obostana sklonost i privrženost.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.