Kosovo

Catherine Ashton pripremila rezoluciju EU o Kosovu

Foto: REUTERS
Catherine Ashton pripremila rezoluciju EU o Kosovu
30.07.2010.
u 17:53
U tekstu rezolucije poziva se Glavna skupština UN-a da pozove obje strane na nastavak "razvoja u smjeru dobrosusjedske suradnje, demokracije, regionalne i gospodarske suradnje u skladu s njihovom europskom perspektivom".
Pogledaj originalni članak

Europska šefica za vanjsku politiku Catherine Ashton podijelila je državama članicama EU prijedlog rezolucije o Kosovu, kojom se prihvaća mišljenje Međunarodnog suda pravde, a Beograd i Priština pozivaju na dijalog u "duhu dobrosusjedskih odnosa", javlja Radiotelevizija Srbije.

U tekstu rezolucije poziva se Glavna skupština UN-a da pozove obje strane na nastavak "razvoja u smjeru dobrosusjedske suradnje, demokracije, regionalne i gospodarske suradnje u skladu s njihovom europskom perspektivom".

- S poštovanjem prihvaćamo savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. srpnja 2010. doneseno na temelju zahtjeva glavne skupštine, da je proglašenje neovisnosti Kosova u suglasnosti s međunarodnim pravom - navodi se u tekstu prijedloga rezolucije. Autori ove rezolucije drže da će EU uspjeti osigurati jedinstvo oko biti teksta, jer su jezik i ton dokumenta "najvjerojatnije" prihvatljivi i za pet članica EU koje nisu priznale neovisnost Kosova - Grčku, Španjolsku, Rumunjsku, Slovačku i Cipar, navodi RTS.

S druge strane, srbijanski predsjednik Boris Tadić kaže da je rezolucija o Kosovu, koju je Beograd predložio UN-u, "konstruktivan dokument, koji je u skladu s interesima EU, što je potvrdila i Europska komisija".

Tadić je danas novinarima rekao da se Srbija pri pisanju rezolucije konzultirala s "europskim partnerima" u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije, i da je tekstom zadovoljna kako Europska komisija, tako i velika većina zemalja članica EU.

- Mi smo sa svojim europskim prijateljima sve vrijeme bili u kontaktu jer Srbija treba biti predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga iznenađivati i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose s EU - rekao je Tadić, istaknuvši da je Srbija ipak "samostalno pisala rezoluciju, odnosno nije bilo rada na zajedničkom tekstu". Srbija, kako je istaknuo, svojim pristupom ne raspiruje strasti, već doprinosi mirnom i trezvenom rješenju kroz dijalog, u kojemu "sve strane trebaju dobiti nešto, ali i izgubiti ponešto".

- Mi smo, naravno, svjesni činjenice da možda dva milijuna Albanaca na Kosovu ne žele prihvatiti ustavni poredak Srbije, s druge strane svijet mora biti svjestan činjenice da Srbi na Kosovu ne žele primiti suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira trebamo tragati za rješenjem koje će osigurati mir i razvoj - poručio je Tadić dodajući da je Srbija predala rezoluciju jer je imala informaciju kako će i Kosovo podnijeti svoju rezoluciju, a "mi nismo smjeli na sebe preuzeti rizik da budemo drugi predlagači".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BE
besliciv
01:50 31.07.2010.

poručio je Tadić dodajući da je Srbija predala rezoluciju jer je imala informaciju kako će i Kosovo podnijeti svoju rezoluciju, a \"mi nismo smjeli na sebe preuzeti rizik da budemo drugi predlagači\". --------------------------------------------------------------------- SVASTA !...hebate koji su to tupavi idioti.....\"trceca diplomacija\" !! .... novi izum srpske politicke \"elite\" ali jasno nista od toga . (citaj jos jedna pobeda u nizu).....lol

AC
{,acide;}
12:35 31.07.2010.

31.07.2010. u 01:50h plavomore je napisao/la: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ More trčaćeš ti za glavom kad popiješ jednu zaušku muslimančino tupava !

SZ
satan_zagorski
12:51 31.07.2010.

haha 2 milijuna Albanaca neće prihvatiti ustavni poredak Srbije, a Srbi na Kosovo ne žele primiti suvereni krov države Kosovo...dakle izlaz je Srbiju pripojiti Kosovu kao autonomnu pokrajinu iliti SAO Srbija...Srbija je Kosovo!!!