posjet kubi

Castro Benediktu XVI.: Što radi jedan papa?

Foto: Reuters/PIXSELL
Castro Benediktu XVI.: Što radi jedan papa?
29.03.2012.
u 11:27
Čelnik Kubanske revolucije Fidel Castro zapravo je intervjuirao poglavara Katoličke crkve Benedikta XVI. tijekom njihova polusatnog razgovora
Pogledaj originalni članak

Fidel Castro pitao je papu što radi jedan papa, a Benedikt XVI. odgovorio mu je da je papa u službi univerzalne Crkve. Čelnik Kubanske revolucije zapravo je intervjuirao poglavara Katoličke crkve za njihova polusatnog razgovora u apostolskoj nuncijaturi u srijedu uvečer po europskom vremenu. Šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi razgovor dvojice starih lidera ocijenio je "srdačnim, živahnim, zagrijanim, intenzivnim".

Fidel Castro u tamnoj jakni i pokrivena vrata, kojem su pomagale supruga Daila i kći, osam je mjeseci stariji od Benedikta XVI., koji je bio odjeven u klasičnu papinsku bijelu odoru i koji će 16. travnja proslaviti svoj 85. rođendan.

– Sada kada više nemam dužnosti vladanja vrijeme koristim za čitanje i razmišljanje. Kako Vi uspijevate još obavljati svoju dužnost – pitao je Castro svog vršnjaka.

– Star sam, ali još uspijevam obavljati svoju dužnost – odgovorio je Benedikt XVI. Castru, ali i svima onima koji su proteklih mjeseci govorili o mogućnosti njegove ostavke.

– Što čini jedan papa? – izravno je pitao Castro.

– U službi je univerzalne Crkve, putuje, susreće ljude, ohrabruje ih – odgovorio je Benedikt XVI.

Castra je zanimalo mišljenje glede današnjih poteškoća kroz koja prolaze društva, o teškoćama znanosti da odgovori na izazove uvjeta u kojima živi čovječanstvo, o mnoštvu religija i o različitim odgovorima na brojne probleme svijeta.

Papa je kazao da teškoće nastaju tamo gdje je Bog udaljen iz društva. Bog je temelj za spoznaju današnjice, kazao je Benedikt XVI., te govorio o važnosti odnosa između vjere i razuma, između slobode i odgovornosti.

Fidel Castro zanimao se i za izmjene u liturgiji jer je rekao da je sadašnja različitija od one koju je poznavao iz mladih dana. Školovao se, naime, u jezuitskim ustanovama. Papa je objasnio smisao liturgije u Crkvi.

Tada je Castro zamolio papu da mu pošalje neke knjige uz pomoć kojih bi mogao produbiti teme o kojima su njih dvojica razgovarala.

Benedikt XVI. je kazao:

– Moram razmisliti koje ću Vam knjige poslati.

Na koncu je Fidel Castro kazao da je jako želio da Majka Tereza od Kalkute, dobročiniteljica Kube, bude beatificirana, kao i da Ivan Pavao II. Papa je naglasio da je s radošću proveo dane na Kubi, a Castro je priznao da je njegov posjet pratio na televiziji.

Kako će razgovor biti protumačen, kako će ga prihvatiti disidenti koje papa nije primio, a kako katolici na Kubi? Hoće li se papin susret s Castrom shvatiti kao „davanje počasti“ lideru maximu Kubanske revolucije, koji je tijekom pola stoljeća svoje vladavine (od 1959. kada je revolucijom došao na vlast do 2008. kada je bratu Raulu prepustio vladanje državom, a 2011. prestao biti i čelnikom Komunističke partije) izbacio Boga iz društvenog života, zabranio proslavu Božića? Benedikt XVI., bivši profesor teologije, bio je 1959. mladi docent u Bonnu. Ateistički revolucionar na zalazu je svoga zemaljskog života zapitkivao Isusova vikara na zemlji o vjeri i Crkvi.

Fidel Castro se, u odijelu i kravati (skinuo je dakle svoju vojničku uniformu), rukovao na Kubi 1998. s Ivanom Pavlom II. s kojim je vodio, rekli bismo, državničke razgovore, o odnosima države i Crkve. Prethodno,1996. godine, Fidel Castro bio je u Rimu na skupštini FAO-a te se u Vatikanu sastao s Ivanom Pavlom II.

Mogu li se pitanja koja je Castro postavio papi "pročitati" kao neka vrsta ispovijedi? U svakom slučaju Castrovo zanimanje za vjeru, liturgiju, neka je vrsta priznanja potrebnosti vjerskih sloboda u društvu. Papa je kazao da njih još nema dovoljno na Kubi, ali koraci u tome pravcu su učinjeni. Slika Benedikta XVI. i Castra kako se drže za ruke i razgovaraju možda je i slika današnje Kube. Uostalom, uz goleme slike Che Guevare i Fidela Castra, na zgradama Havane su i one Gospe od brda Karmela, zaštitnice Kube.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

KO
kobra13
12:40 29.03.2012.

Kastro pitao papu: Šta je tvoj posao?

AA
aabbcc
13:13 29.03.2012.

Papa je kazao da teškoće nastaju tamo gdje je Bog udaljen iz društva. _________________________________________________________ Teskoce su tamo gdje se narodi varaju i pljackaju raznim religijama sa nekakvih milijun raznih Bogova i Alaha na ovoj nam jednoj zemlji.......( sve su iste i treba ih zabraniti).

OB
-obrisani-
17:21 29.03.2012.

Nestvarna slika,najveci vjernik i najveci agnostik na svijetu,pa pricaju kao prijatelji hmm,je li to istina ili politika