potpredsjednik vlade

Čačić: Plinovod Južni tok odbila je još Sanaderova vlada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Čačić: Plinovod Južni tok odbila je još Sanaderova vlada
05.11.2012.
u 15:56
Ako su Rusi ušli u konkretan aranžman s Mađarskom, onda sigurno nećemo dobiti magistralni dio, no i dalje ćemo na neki način biti u njemu, kaže Čačić
Pogledaj originalni članak

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podsjetio je danas kako je prolazak plinovoda Južni tok kroz Hrvatsku svojedobno odbila Sanaderova vlada.

– Još nisam dobio službenu potvrdu da su nas odlučili zaobići, nadam se da ću sutra imati detaljne obavijesti o tome. Ako su Rusi ušli u konkretan aranžman s Mađarskom, onda sigurno nećemo dobiti magistralni dio, no i dalje ćemo na neki način biti u njemu jer će nam sigurno ponuditi jedan odvojak prema Hrvatskoj. Ako je to stvarno gotova stvar, tada ne gubimo sigurnu opskrbu nego je stvar u tome što nećemo sudjelovati u investiciji, a sukladno tome i u dijelu dobiti – tvrdi Čačić te dodaje da je Hrvatska mogla godišnje 25 milijuna eura zarađivati od naplate protoka plina kroz našu zemlju.

Podsjetio je i kako je u više navrata Ruse zatražio da razmisle o našim prednostima, odnosno o kraćoj trasi kroz Hrvatsku i već gotovim koridorima, ali do danas nije dobio nikakav službeni odgovor. Osvrnuo se Čačić i na trenutačni status LNG terminala na Krku, podsjetivši da ga je Hrvatska preuzela od stranog konzorcija kao LNG Hrvatska. Po 50 posto vlasništva dijele HEP i Plinacro.

– Od 2003. godine, kada sam vodio prve razgovore, nije se ništa napravilo i sve je predano u ruke stranih investitora. Sad smo opet mi to preuzeli, do ljeta planiramo završiti konzultantski dio. Nismo angažirali svoje konzultante koji bi posao brže obavili nego one od Europske komisije koji rade sporije, ali su nam veća garancija da ćemo barem 25 posto sredstava za taj terminal uspjeti povući iz europskih fondova – tvrdi Čačić te dodaje da nakon toga slijedi dogovaranje o dokumentaciji i projektima pa do kraja godine očekuje da će sve biti dogovoreno.

>> Poraz hrvatske politike – Južni tok zaobilazi Hrvatsku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

OB
-obrisani-
16:27 05.11.2012.

opet prebacuje krivnju

Avatar deziderij
deziderij
16:27 05.11.2012.

Uvijek su krivi oni prije njih dok oni koji ih nasljede zemlju odvuku u još veću propast i to je vrzino kolo koje se igra u svim ovim poslijeratnim godinama - krivulje je u stalnom padu a oni raspredaju o glupostima, svađaju se, optužuju, rasprodaju sve što mogu ( sad su na redu vode i druga nacionalna dobra ) i banana državu su pretvorili u EU prčiju. Samo još da je upokoje i zabiju čavle u lijes. Mi smo gotovi samo još mnogi sitnozubi nisu toga svjesni.

AU
autoritet
16:18 05.11.2012.

Čačiću, prestani cmizditi! Nego, rujan je prošao - je li gospodarstvo u uzletu kako si obećao?