Summit EU

Buzek: Gotovo je s kulturom života na dug s kreditnim karticama

Foto: AFP
Buzek: Gotovo je s kulturom života na dug s kreditnim karticama
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
17.06.2010.
u 18:11
Monsieuru Duracellu Frau Nein nije dopustila preuzeti vlast u eurozoni i podijeliti EU na “Europu dviju brzina”.
Pogledaj originalni članak

”Moramo biti posve otvoreni s našim građanima, moramo im reći istinu: gotovo je kulturom kreditnih kartica i života na dug; moramo platiti svoj račun jer ćemo inače krasti od nasljedstva svoje djece, a vjerojatno i unuka. Moramo raditi dulje, kasnije se umiroviti i živjeti unutar svojih mogućnosti.” Ustvrdio je to u četvrtak predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek na otvorenju sastanka šefova država ili vlada EU27. Nakon niza kriznih summita, ovaj je trebao ostaviti dojam normalnosti, s unaprijed dogovorenim odlukama kojima se samo udari konačni sjaj.

Prije ovog se summita najveća borba vodila između Frau Nein i Monsieura Duracella, kako su glasila nazvala opreznu njemačku saveznu kancelarku Angelu Merkel i hiperaktivnoga francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Potonji je nastojao nametnuti se za šefa novoga tijela koje je želio uobličiti, Predsjedništva eurozone, no, Merkel mu nije dopustila da Europsku uniju podjeli u “Europu dviju brzina”.

Europa 2020., nova srednjoročna gospodarska strategija, na summitu je dobila konačan oblik. Njezine ciljeve zemlje članice, pa i Hrvatska po ulasku u EU, moraju, “u uskoj suradnji s Europskom komisijom brzo pretočiti u nacionalne ciljeve i početi ih primjenjivati”: povećati zaposlenost u dobi od 20 do 64 na 75 posto; podići stopu ulaganja u istraživanja i razvoj na tri posto BDP-a, za po 20 posto smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova u odnosu na 1990., a povećati udio obnovljivih izvora u ukupnoj energetskoj potrošnji i podići učinkovitost iskorištenja energenata; smanjiti napuštanje školovanja na manje od 10 posto, povećati postotak pučanstva u dobi od 30 do 34 s trećim stupanjem obrazovanja na 40 posto, pridonijeti smanjenju broja siromašnih u EU za najmanje 20 milijuna te prepoznati glavna uska grla za gospodarski rast kao i upozoriti kako će ih ukloniti. Na razini EU “pokrenut će se sve sprave i zajedničke politike u cilju postizanja društvene i ozemaljske kohezije”.

Kako bi se poboljšalo gospodarsko upravljanje, svaka će zemlja na već na proljeće Europskoj komisiji morati predstaviti nacrt državnoga proračuna za sljedeću godinu, koji će provjeriti i ostale zemlje članice; zemlje s proračunskim manjkom većim od tri i državnim dugom većim od 60 posto BDP-a izložit će se kaznama. Europski parlament pozvan je da brzo prihvati zakonski prijedlog o novčarskome nadzoru, dok se od EK zahtijeva prijedlog mjera glede novčarskih derivata.

Taksu na novčarske transakcije bankama EU uvest će čak i ako ih ostale članice skupine G20 odbace.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 124

DS
druga strana
15:39 18.06.2010.

Tomek ako misliš na teorijske okvire, dobro ja razumijem i njih i one vjerske prirode,ako misliš na njih

LC
Le comte de Monte Cristo
02:20 18.06.2010.

MRAF Al\' nesto si zaboravio: Ti mocnici (Iluminati) su samo zato tako mocni, jer iskoristavaju nasu slabu tocku, koja je: NEINTERESIRANJE JEDNG ZA DRUGOG! Samo zato, jer se ne brinemo jedan za drugog, njih ov princip \"divide et impera\" funkcionira!

ST
standup
00:33 18.06.2010.

..sve mi se cíni, da Hr.-gradjani Nebi glasali na Referendumu, za ovo Nesigurnu-tvorevinu EU..,,,a jos´su bez $oldi??