ZAKON O POMORSKOM DOBRU

Butković: 'Nema privatizacija i ograđivanja plaža, svatko će moći pristupiti svim plažama'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor raspravlja o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor raspravlja o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor raspravlja o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama
25.01.2023.
u 14:03
Nema privatizacije pomorskog dobra već transparentnije i učinkovitije upravljanje pomorskim dobrom i njegova zaštita. Ograđivanje plaža nije dozvoljeno, kao ni postavljanje ležaljki ili terasa ugostiteljskih objekata od strane koncesionara na cijelu plažu, rekao je ministar Butković u Saboru predstavljajući prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama
Pogledaj originalni članak

U Saboru se danas raspravljalo o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a i prije nego što je rasprava počela oporba je tražila povlačenje zakona iz procedure. 

- Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama jedan je od najvažnijih i najsveobuhvatnijih u ministarstvu prometa, predstavlja ključnu reformu pomorstva. Činjenica da se zakon nije mijenjao 20 godina govori koliko je on kompleksan, međutim, potreba za njegovom izmjenom bila je neophodna, poručio je ministar prometa - rekao je ministar mora i infrastrukture Oleg Butković. 

- Cilj zakona je zaštiti pomorsko dobro kao jedan od najvrjednijih resursa, uvesti red na pomorskom dobru, želimo spriječiti bespravne gradnje kojima smo svjedoci, gospodarsko korištenje pomorskog dobra bez koncesije i dozvole, i to velikim kaznama do 130.000 eura, kao i redarima koji će biti zaduženi za kontrolu, želimo učinkovito upravljanje pomorskim dobrom, uspostaviti ravnotežu između zaštite pomorskog dobra i njegovog korištenja. Ne isključuje se opća upotreba pomorskog dobra, uvode se novi pojmovi, kao što su plaže i dohrana, sportske luke i drugo - dodao je Butković. 

Osvrnuo se i na kritike oporbe o privatizaciji plaža. 

- Ne mijenja se pojam pomorskog dobra iz općeg u javno dobro, pomorsko dobro je opće dobro na koje se ne može steći pravo vlasništva, ne postoji vlasnički režim, može se dati u koncesiju ili posebnu upotrebu, ali to vremensko ograničenje ne utječe na njegovo opće dobro. Dakle, nema privatizacije pomorskog dobra već transparentnije i učinkovitije upravljanje pomorskim dobrom i njegova zaštita. Ograđivanje plaža nije dozvoljeno, kao ni postavljanje ležaljki ili terasa ugostiteljskih objekata od strane koncesionara na cijelu plažu. Svatko ima pravo pristupiti svim dijelovima plaža. U ovom prijedlogu Zakon, dakle, nema privatizacija i ograđivanja plaža - naglasio je Butković. 

Glavni cilj zakona je, istaknuo je, bolja zaštita pomorskog dobra od devastacije i nelegalne gradnje. 

- Jasno se definira tko i pod kojim uvjetima smije graditi na pomorskom dobru. Jedinica lokalne samouprave smije graditi građevine koje služe općoj uporabi, šetnice, kao najbolji način sprječavanja širenja gradnje prema moru, potporni zidovi i slično, ali temeljem plana upravlja pomorskim dobrom za koji se sada po prvi puta mora provesti javno savjetovanje - rekao je ministar te je pojasnio što je to institut dozvole koji je novost u zakonu. 

-  Dozvola je pravo na obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru s kojom se ne ograničava opća upotreba temeljem javnog natječaja, po prvi puta, na pet godina i ne dopušta gradnju na pomorskom dobru već daje mogućnost postavljanja jednostavnih objekata - rekao je Butković. 

VIDEO Zastupnicima naplaćeno 14.250 kuna kazni, neopravdani izostanci sve su rjeđi u Saboru

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
14:41 25.01.2023.

Kako nema ograđivanja kad je već ograđeno..... Na Čikatu u Malom Lošinju hoteli na obali imaju ograđene plaže. Možete proći pored tih dijelova obale, tu je i šetalište, ali pristupiti tim dijelovima obale ne možete ako niste gosti hotela. Možete se kupati na "njihovim" dijelovima mora, doplivati do obale i sl., ali stupiti nogom na zakupljeni dio plaže možete dok osoblje ne otkrije da niste gost. To je sve uređeno, izbetonirano, ležaljke, posluga vani, ulazite s karticom..... Baš me zanima kako će se na to gledati. Nitko na Lošinju nema ništa protiv toga, slobodno se šetate i idete gdje vi želite, nekako vlada i razumijevanje jer tu su gosti koji su skupo platili svoje aranžmane i imaju pravo na neometani dio plaže....... Ne znam što bih na to sve rekao, možda dok je to stvarno na malim dijelovima slučaj nekako se uklapa u shemu jedne turističke ponude.......

DU
Deleted user
15:36 25.01.2023.

Ne razumijem zašto ne mogu odgovarati na komentare drugih više od jednom. Ne mogu uopće započeti razgovor, mogu jednom komentirati i tu pravo na dalju komunikaciju prestaje. Vidim da se neki drugi mogu i po deset puta javiti, odn. razgovarati.

MA
mate30
18:22 25.01.2023.

Tako je i Plenković tvrdio da nema rodne ideologije, pa nam istospolni parovi usvajaju djecu.