SNJEŽNO NEVRIJEME

Bura, snijeg, led, a bit će još hladnije

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
ledolomac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
snijeg, čišćenje snijega
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
osijek, snijeg, tramvaj
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
snijeg, automobili
17.01.2017.
u 20:16
Snijeg je padao i na Braču, nastava je u bolskoj školi otkazana jer učenici zbog prekida autobusnog prometa nisu mogli do škole
Pogledaj originalni članak

Dva mađarska ledolomca koja je Hrvatska pozvala u pomoć teškom su se mukom probijala zaleđenim Dunavom od Aljmaša u smjeru Vukovara. Ni nakon osam sati nisu uspjeli polomiti ledene okove rastegnute na dužini od oko 15 kilometara i doseći najkritičnije točke ledostaja.

– Naslage leda debele su metar i pol do dva, pa ledolomci vrlo sporo napreduju. Koliko će se i kada probiti, teško je prognozirati. Rade i ne odustaju – rekao nam je jučer oko 15 sati Ivica Nađ iz Hrvatskih voda. Zbog debelih naslaga leda nitko se jučer nije usudio prognozirati hoće li ledolomci do večeri uspjeti stići do Vukovara. Riječ je o moćnim mađarskim plovilima koja su u ponedjeljak ušla u Hrvatsku. Vodostaj Dunava u Dalju narastao je dva metra u samo 48 sati i skočio s 220 na oko 400 centimetara jer led onemogućava normalan protok vode.

Prevrnuo se automobil

– No, i taj je vodostaj i dalje pet metara niži od maksimalnog vodostaja izmjerenog 2013., a ni tada nije bilo ledene poplave – umiruje Nađ zabrinute građane.

U Hrvatskim vodama, čiji djelatnici pomažu mađarskim posadama, kažu da im je plan doprijeti do početka nastanka ledostaja sjeverno od Borova Sela na 1347. kilometru Dunava.

Hladnoća i snijeg probleme su stvarali i u ostalim dijelovima Hrvatske. Otok Vis zabijelio se prvi put nakon 2011. Na viškom Humu nanosi snijega bili su visoki i do pola metra, a padalo je i na Braču, gdje je nastava u bolskoj srednjoj školi otkazana jer učenici putnici zbog prekida autobusnog prometa nisu mogli do škole. Puhala je “škura bura”, tzv. bura pod oblacima, i remetila pomorski promet. Katamaran na liniji Split – Bol – Jelsa nije isplovio, kao ni trajekt iz Splita za Velu Luku i Lastovo.

Snježni pokrivač visok 15 centimetara prouzročio je jučer i probleme na cestama Brodsko-posavske županije. Promet se zbog snijega odvijao otežano i usporeno. Vozač autobusa u Zoljanima zapeo je u snijegu, u Lužanima se automobil prevrnuo na krov, a na autocesti A3 Zagreb – Lipovac kod Brodskog Stupnika kamion je proklizao. Policija je uporno pozivala vozače da vožnju prilagode uvjetima na kolnicima.

Pola metra snijega u Lici

Na području Požeštine palo je više od deset centimetara novog snijega. Zbog olujne i orkanske bure proglašeno je izvanredno stanje u Sveučilišnom kampusu na Sušaku u Rijeci, gdje je postojala opasnost da predmeti nošeni vjetrom čija je jačina prelazila deset bofora ozlijede prolaznike. Najveća brzina bure izmjerena na Krčkom mostu bila je jučer 208 kilometara na sat. Rušila je stabla i rasvjetne stupove koji su padali na automobile. Orkanski udari bure zatvarali su i dionice autocesta Rijeka – Zagreb i A7 od Svetog Kuzme do Šmrike, kao i Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene. U Dispečerskom centru Elektrolike u Gospiću rekli su da orkanska bura onemogućava ekipama montera izlazak na teren i saniranje šteta na dalekovodima. Niske temperature, vjetar i snijeg nanijeli su velike štete na elektrosustavu i na ostalim područjima Ličko-senjske županije. U Karlovcu je posljednjih dana palo oko 20 centimetara snijega, a na slunjskom i ogulinskom području više od 30 centimetara. Čak 80 vozila zimske službe krstarilo je cestama u Karlovačkoj županiji, pa većih problema u prometu nije bilo. No, osjećaj hladnoće pojačava bura čije se smirivanje očekuje u srijedu, kada bi trebalo prestati i sniježiti. Građani se drže propisa i tijekom dana čistili su snijeg ispred svojih kuća i poslovnih prostora.

Snijeg otežava vožnju i u dijelu Gorskog kotara i Like gdje je mjestimično napadalo i pola metra snijega, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica. Orkanska bura ponovno je bez struje ostavila stanovnike dijela Like kod Karlobaga i Jablanca, a djelatnici Elektrolike kvarove mogu popravljati tek kada prestane bura. Na sjeveru Hrvatske jučer nije bilo obilnijih padalina, no sve ceste još nisu očišćene od snijega koji je napadao u petak. Meteorolozi za danas najavljuju umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme, a slab snijeg padat će ponajprije u gorju i u Slavoniji. Temperature će do kraja tjedna padati.      (I. Beti, S. Lepan Štefančić, V. Balen, D. Prerad, S. Bičak, S. Vuković)   

>> Do kraja tjedna minus 17, kako se pripremiti i izdržati tu hladnoću?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Idler 3
Idler 3
20:34 17.01.2017.

Jeno bedasto pitanje - zakaj led ne razbite eksplozivom? Poplava bu ionak više vudrila komšijsku stranu pa eto vam modela za "dobrosusjedstvo". U alpskim zemljama vojska minobacačima ruši snježne nanose ak prijeti lavina, zakaj onda ne bi mogli i led na rijeci ?!