Zbog 39 litara ulja

Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici

Foto: Branimir Bradarić
uživo
Foto: Branimir Bradarić
uživo
18.05.2021.
u 11:31
Prekršaj je zabilježen na MGP Tovarnik u nedjelju i od tada 36-godišnjak boravi u svome vozilu i čeka da se riješi slučaj.
Pogledaj originalni članak

Kada je u Italiji kupovao 39 litara suncokretovoga ulja, koje je namjeravao prevesti u Bugarsku gdje živi s obitelji, Georgi Peshin (36) nije ni sanjao kako ga na izlasku iz Hrvatske čeka prava drama kojoj se još ne nazire kraj. Naime, prilikom izlaska iz EU hrvatska carina je kod Peshina pronašla suncokretovo ulje zbog čega mu je Carinska uprava izrekla prekršajni nalog prema kojemu je kriv i mora platiti kaznu od 25.000 kuna.

Prema navodima iz prekršajnog naloga, Georgi Peshin je „kriv što nije 16. svibnja 2021. godine, oko 14 sati, prilikom izlaska iz carinskog područja EU kao vozač teretnog vozila za prijevoz automobila podnio carinsku deklaraciju za robu komercijalne naravi, a riječ je o 39 litara suncokretovog ulja“. Iz toga proizlazi kako je Peshin prekršio Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva EU te izrečenu kaznu mora platiti odmah.

Foto: Branimir Bradarić
uživo

Dražen Čavar, odvjetnik iz Vinkovaca koji zastupa u ovome slučaju Peshina, kaže kako su na izrečeni nalog uložili prigovor te da očekuje kako će njegov klijent biti oslobođen.

– Činjenica je da je Georgi Peshin državljanin EU i da je robu kupio u Italiji, koja je također država EU, i prevozio je u Bugarsku koja je još jedna država EU. Uz to radi se o robi koja nije komercijalne naravi i kažnjen je prilikom napuštanja Hrvatske. Isto tako moj klijent posjeduje i račun za kupljeno suncokretovo ulje, vrijedan oko 70 eura, za što bi trebao platiti kaznu koja iznosi više od 3000 eura – rekao je Čavar.

Ovaj slučaj zabilježen je na MGP-u Tovarnik u nedjelju, 16. svibnja, oko 14 sati. Od tada Peshin boravi u svome vozilu i čeka da se riješi ovaj slučaj. Prema riječima Čavara, u ovakvim slučajevima stranim državljanima oduzeti dokumenti ne vraćaju se sve dok se ne plati kazna. Čavar kaže kako ovo nije jedini takav slučaj gdje hrvatska carina izriče visoke novčane kazne državljanina EU i to za robu koja se kreće unutar Europske unije.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 110

IK
ivan.katic57
11:47 18.05.2021.

Ja neznam sto nasa drzava ima s uljem koje prolazi u tranzitu. Radijo sam u Francuskoj dok nismo bili u EU. Niko mene nije pitao do hr granice sta imam za prijavit. Ali mi smo uvjek spremi za otimacinu. 39 litara jestivog ulja kosta 39 eura. Jakog prekrsaja.

MK
mksdk
12:03 18.05.2021.

Državo, pusti čovjeka na miru i odskakućite u troskoku sa svojim debilnim propisima.

BO
bob1000
11:56 18.05.2021.

Isprika cijenjenom gospodinu! Nadoknaditi covjeku stetu za stres i nepotrebno maltretiranje! Netko u carini trema odgovatati!