Seljaci

'Budu li nas ponovno ignorirali, imamo i radikalnije mjere'

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
'Budu li nas ponovno ignorirali, imamo i radikalnije mjere'
21.10.2014.
u 13:30
Ako se u Vladi opet ogluše na naše zahtjeve, vjerojatno ćemo organizirati prosvjede – rekao je predsjednik udruge Antun Laslo.
Pogledaj originalni članak

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade, resornim ministrima te predsjedniku Sabora. Seljaci u svom pismu prijete "radikalnijim mjerama" ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima za isplatu 50 posto avansa poticaja za sjetvu te smanjenje PDV-a za repromaterijal. U udruzi navode kako im na prvi dopis koji su poslali još prije mjesec dana nitko nije odgovorio.

- Sada smo ponovno zatražili prijam kod odgovornih kako bismo pobliže predstavili situaciju na terenu i predložili konkretne prijedloge da bi se  izbjeglo ono najgore. Ako se u Vladi opet ogluše na naše zahtjeve, vjerojatno ćemo organizirati prosvjede – rekao je predsjednik udruge Antun Laslo. Sa sastanka u Kutjevu seljaci su poručili kako se dugotrajna kriza u ovom sektoru dodatno zaoštrila pod pritiskom iznimno loših primanja zbog višegodišnjih ekstremnih meteoroloških uvjeta, rasta ulaznih troškova te pada svjetskih cijena nekih važnih agroproizvoda. Čak se i dobar dio onih najžilavijih obiteljskih gospodarstava koja su uspjela preživjeti dosadašnje gospodarske lomove doveo na samu ivicu propasti.

- Ozbiljnost situacije, koliko god ona u većini europskih zemalja bila osjetno manje ekstremna nego u Hrvatskoj, navela je i samu EU da preporuči posebne interventne mjere. Jedna od najvažnijih je ubrzanje isplata izravnih plaćanja za tekuću godinu – istaknuo je Laslo. Iz udruge podsjećaju i kako hrvatskim seljacima na raspolaganju stoji novac EU namijenjen za izravna plaćanja u iznosu od 211 milijuna eura, što je gotovo 58 posto ukupnih izravnih plaćanja. Zato bi, po njima, resorno ministarstvo bez ikakvih problema moglo isplatiti akontaciju za potpore.

>> Seljaci nezadovoljni iznosima obeštećenja za popljavljena polja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.