Brok: RH treba u EU što prije, kritike Rehnu zbog stajališta o Turskoj

06.11.2008.
u 18:15
Pogledaj originalni članak

Njemački demokršćanski zastupnik i izvjestitelj Europskog parlamenta za proširenje Elmar Brok kritizirao je u četvrtak povjerenika za proširenje Ollija Rehna zbog njegovih stajališta o mogućim budućim proširenjima, istaknuvši da se njegova kritika ne odnosi na Hrvatsku.

- Kada je povjerenik Olli Rehn izvještavao europske novinare o svojoj zadnjoj strategiji proširenja, bio je na krivom tragu na nekoliko načina. Njegove ideje o pristupnim pregovorima s Turskom, Lisabonskom ugovoru, integracijskim kapacitetima EU i njegove kritike predsjednika Nicolasa Sarkozya i kancelarke Angele Merkel ne odražavaju koherentni europski pristup, koji je bitan za svako buduće proširenje - rekao je Brok.

Povjerenik Rehn u srijedu je na predstavljanju strategije proširenja i izvješća o napretku rekao da se problemi oko ratifikacije Lisabonskog ugovora ne smiju koristiti kao argument za proces približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

- Lisabonski ugovor već je kasnio i bio je nužan uvjet i za prethodni krug proširenja. Komisija treba usmjeriti svoju snagu za dobivanje potpore Ugovoru, a ne ometanje napora Europskog parlamenta i Vijeća - rekao je Brok.

Zastupnik EPP-a istaknuo je da se "njegove kritike ne odnose na Hrvatsku, koja je napravila značajan napredak i stoga treba postati članicom EU što je prije moguće".

Brok ističe da Rehnova ocjena da pristupni proces s Turskom treba učiniti "nepovratnim" izlazi iz dogovorenog Pregovaračkog okvira u kojem se "jasno kaže da je ishod pregovora s Turskom otvoren".

- S takvim komentarima Rehn razara povjerenje u proces proširenja - dodaje Brok.

(Hina)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr