BORBA S KORONAVIRUSOM

Brojke rastu u cijelom svijetu, a Italija se s njima sada najbolje nosi

Foto: AGENCE/PIXSELL
Les Parisiens doivent s'habituer à porter le masque, obligatoire dans certaines rues de la capitale
Foto: AGENCE/PIXSELL
Les Parisiens doivent s'habituer à porter le masque, obligatoire dans certaines rues de la capitale
Foto: Gao Jing/XINHUA/PIXSELL
FRANCE-PARIS-COVID-19-MASK-COMPULSORY
17.08.2020.
u 23:00
Francuska je Pariz i Marseille označila crvenim zonama, maske su obvezne i na otvorenom, na Champs-Elyseesu i oko Louvrea
Pogledaj originalni članak

Oko tri tisuće je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Francuskoj, pa su Pariz i Marseille označeni crvenim zonama. Maske su obvezne na Champs-Elyseesu i oko Louvrea, kafići i restorani mogu biti zatvoreni zbog nepoštivanja distance među gostima, u Španjolskoj se vraća poljska bolnica, a iz Njemačke stižu upozorenja zbog “party-godišnjih”. Potreba za dodatnim krevetima odnosno kapacitetima za liječenje od ove zarazne bolesti vrlo je izvjesna i u nizu drugih europskih zemalja, a upravo su španjolski brojevi odnosno stopa infekcije na sto tisuća stanovnika trenutačno najviši.

Engleska je još ranije uvela obveznu četrnaestodnevnu karantenu pri povratku iz Španjolske, a sad su listi rizičnih zemalja dodali i Francusku. Među trenutačno najpovoljnijim europskim podacima oni su iz Italije koja je prošla koronakalvariju u prvom valu, pri čemu se aktualni rast slučajeva u europskim državama, pa tako i kod nas, još uvijek dvojbeno naziva drugim valom.

O kojem god valu zaraze bila riječ, brojke nisu dobre u nizu zemalja. Izuzetak je spomenuta Italija čije mjere imaju rezultat i na svaku, da tako kažemo, najavu prijetnje reagiraju novima. Tako su uveli obvezan negativan test za sve koji u zemlju ulaze iz Grčke, Malte, Španjolske, ali i Hrvatske, a inozemni mediji navode kako će na tu listu vrlo vjerojatno uskoro i Francuska.

VIDEO Pravni stručnjaci odgovaraju na pitanje: Mogu li se kazniti oni koji ne nose maske?

Hrvatske brojke i dalje su top-vijest u Sloveniji koja je najavila svoje mjere tijekom ovog tjedna, ovisno o epidemiološkoj situaciji kod nas. Zaraza se i dalje širi u Srbiji te Bosni i Hercegovini koje su i jučer imale više od 200 novih slučajeva. Na drugom kraju svijeta virus se ponovno pojavio na Novom Zelandu koji je bio svjetska vijest s naslovom da već sto dana nije bio nijedan slučaj zaraze koronavirusom. S prvim novim potvrđenim slučajem na rubu Aucklanda uveli su karantenu za to područje te uključili policiju u potragu za “nultim pacijentom”. Otvorili su laboratorije za 24-satna testiranja s ciljem testiranja 30 tisuća briseva tijekom 48 sati.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.