TURISTIČKA SEZONA

Brojke obećavaju: Hrvatska i dalje najsigurnija za putovanja na Mediteranu

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Rovinj, najsigurniji grad na Jadranu?
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Rovinj, najsigurniji grad na Jadranu?
28.07.2021.
u 22:14
U HAC-u su, naime, zabilježili gotovo 843.000 vozila, 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a u usporedbi s rekordnom 2019. bilo ih je samo tri posto manje.
Pogledaj originalni članak

Jako mi je drago da smo posjetili Hrvatsku i Dubrovnik. Vozili smo se žičarom, obišli prekrasan Stari grad. Ljudima treba ovo vrijeme, da na trenutak svi skupa zaboravimo koronu i sve probleme u vezi s pandemijom, iskreno govori Johan iz Belgije, koji se trenutačno odmara u našoj zemlji.



Dnevno 900.000 turista

Dnevni broj turista na ljetovanju u našoj zemlji premašio je 900.000, a srpanj protječe na razini 80 posto turističkih rezultata iz rekordne 2019. godine. Dobre su i najave za kolovoz i rujan, a jedina prijetnja je pogoršanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Zasad je naša zemlja u relativno sigurnoj narančastoj zoni, a pozitivna vijest stiže i sa sveučilišta Johns Hopkins, koje prati tzv. kotrljajući prosjek sedmodnevne incidencije. Prema tom sveučilištu Hrvatska je i dalje najsigurnija mediteranska zemlja za putovanja.

Inače, najkvalitetniju epidemiološku situaciju ima Istra, koja ostvaruje i ponajbolje turističke rezultate. U županiji sa samo pet novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i sa samo šest aktivnih slučajeva zaraze, trenutačno se odmara oko 250.000 turista.

– Možemo biti izuzetno zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima u dosadašnjem dijelu ovogodišnje turističke sezone, a jedini način da ona bude što dulja je ostanak u turistički atraktivnoj epidemiološkoj situaciji. Stoga, pozdravljamo sve mjere i napore Vlade i sustava stožera koje idu u tom smjeru. Turisti iz nama ključnih emitivnih zemalja kod nas se dolaze prvenstveno odmoriti nakon mjeseci provedenih u atmosferi raznih ograničenja stoga im moramo osigurati sigurno okruženje – poručuje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

– Hotelske kuće bilježe vrlo velike pluseve u odnosu na prošlu godinu te se prema broju rezervacija približavaju dnevnim ostvarenjima iz 2019., a kampovi, nautika, vile za odmor i posebno hoteli visokih kategorija već su gotovo i dosegnuli te rezultate – kaže Ostojić.

Proteklog vikenda ostvaren je i rekordan promet na hrvatskim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta.

Vozila 3% manje nego 2019.

U HAC-u su, naime, zabilježili gotovo 843.000 vozila, 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a u usporedbi s rekordnom 2019. bilo ih je samo tri posto manje.

Očito je da su Europljani itekako željni i putovanja i mediteranskog sunca, a dodatni zamah slobodnijim prekograničnim kretanjima svakako daje i činjenica da je u državama EU dosad cijepljeno 70 posto odraslog stanovništva. Toliko ih je, naime, primilo prvu dozu cjepiva protiv COVID-19, dok je potpuno cijepljeno 57 posto odraslih državljana Europske unije.

VIDEO: Ekstremne vrućine: Stiže toplinski val i temperature do 45°C!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar EtTore
EtTore
12:32 29.07.2021.

Ma, cista laz! Nema turista, svi u Espana!

IM
Imanasjoš...
00:10 29.07.2021.

ma da a nitko nije odgovarao za umrle njihovim mjerama za koje so sami krivi jer idemo u dućan