HSLS o racionalizaciji

Broj ministarstava smanjiti, agencije i urede ukinuti

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Broj ministarstava smanjiti, agencije i urede ukinuti
05.02.2014.
u 09:37
Hrvatskoj je dovoljno 10 do 12 ministarstava. Primjerice, njemačka vlada ima 16 ministarstava na 85 milijuna stanovnika.
Pogledaj originalni članak

Postojeći sustav upravljanja u okviru prekomjernih ministarstava i agencija ne daje odgovarajuće rezultate. Ni HDZ ni SDP to neće riješiti, jer oni nisu za promjene. Ističe se to u priopćenju brodsko-posavskog HSLS-a, kojeg potpisuje predsjednica Županijske organizacije Ružica Vidaković.

U ovoj stranci smatraju kako racionalizacija državne uprave treba krenuti od Vlade i ministarstava.

Vlada treba imati jednog potpredsjednika, kao što je to slučaj u većini država EU, a ne onoliko koliko je stranaka u koaliciji. Hrvatskoj je dovoljno 10 do 12 ministarstava. Primjerice, njemačka vlada ima 16 ministarstava na 85 milijuna stanovnika. Svaki ministar treba imati jednog zamjenika ili državnog tajnika koji mogu biti politički postavljeni, a pomoćnici ministara ne trebaju biti dužnosnici već državni službenici koji to postaju javnim natječajem. Niz agencija koju su zapravo postale paraministarstva treba ukinuti, kao i niz ureda Vlade koji su sami sebi svrhom.

- Unutar ministarstava treba napraviti analizu djelatnika i učinkovitosti te nakon toga ustanoviti potreban broj službenika. Tek tada se može govoriti o smanjenju i efikasnosti državne uprave – stoji u priopćenju HSLS-a.

>>Vlada državne službenike tjera u raniju mirovinu

>>Vlada otpušta dvije tisuće radnika: 'Nema popuštanja upravama koje ne znaju'

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
10:14 05.02.2014.

a gdje ce onda zavrsiti svi stranacki uhljebi, rodbina i ljudi od povjerenja kako neki vole reci

BA
Black Angels
10:38 05.02.2014.

konacno jedna dobra ideja,,,,dovoljno je samo jedan ministar.... a ne pomocnici zamjenici... savijetnici,,,ako su jednom ....ministru .....potrebni ....pomocnici i savijetnici ......to znaci da .........on...... nije potreban...... ako netko drugi misli za njega,,,izmislili su radna mijesta za svoju familiju kumove prijatelje i imaju placu da se nekome zavrti u glavi dok narod nema sta jesti dokle ce to tako sramota za jednu tako malu zemlju ima vise politicara nego stanovnika

ZA
zagorec51
11:27 05.02.2014.

U hr to je naučna fantastika dok god je SDP i HDZ na vlasti?