Ustavni sud 1995.

"Broj glasova kandidata utvrđuje se samo na temelju važećih listića"

Foto: ilustracija
"Broj glasova kandidata utvrđuje se samo na temelju važećih listića"
14.01.2015.
u 18:30
Nitko ne može dobiti tzv. nevažeće glasove jer se iz glasačkih listića koji su nevažeći ne može utvrditi za kojeg kandidata ili listu je birač glasovao, obrazložio je Ustavni sud 1995.
Pogledaj originalni članak

Odluka Ustavnog suda kojom se iz izborne računice izbacuju nevažeći glasovi već postoji. Naime, 1995. godine odlučivalo se o žalbi HSS-a vezano za ulogu nevažećih glasova na parlamentarnim izborima. HSS je zamjerio Izbornoj komisiji RH (današnjem DIP-u) da se izbacivanjem nevažećih glasova iz računice za podjelu mandata “neutemeljeno povećava postotni iznos koji su dobile pojedine liste, odnosno kandidati”.

Ustavni sud je odbio žalbu HSS-a navodeći, među ostalim, da "Iz članka 23. stavka 4. Zakona proizlazi da je za zastupnika, bez obzira na to bira li se jedan ili više kandidata, izabran onaj kandidat koji je dobio najveći broj glasova birača koji su glasovali. Kandidat može dobiti najveći broj glasova samo kad se radi o važećim glasačkim listićima, tj. o takvima na kojima je birač jasno izrazio svoju volju u korist određenog kandidata ili stranke. Nitko ne može dobiti tzv. nevažeće glasove, jer se iz glasačkih listića koji su nevažeći ne može utvrditi za kojeg kandidata ili listu je birač glasovao".

"Iz navedenih zakonskih odredbi proizlazi zaključak da se rezultati glasovanja utvrđuju na temelju samo važećih glasačkih listića; dakle onih koji sadrže valjani glas birača. Taj se zaključak odnosi i na utvrđivanje ukupnog broja glasova koje je dobio pojedini kandidat ili stranka, kao i na utvrđivanje tzv. prohibitivnog praga", stoji u Rješenju Ustavnog suda iz 1995. godine.

>> 'Ako Kolinda Grabar-Kitarović nije predsjednica, onda nije ni François Hollande!'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

DU
Deleted user
18:48 14.01.2015.

Pa kako ne razumijete? Za SDP uvijek vrijedi ono suprotno - ako svi misle da je Vlada loša, oni misle da su odlični. Ako Ustavni sud sruši zakon kojeg su donjeli, oni ga još jače brane. Ako narod skuplja potpise za referendum o neprodavanju autocesta, oni ih tim brže prodaju. Ako ljudi kažu da je brak muškarac+žena, oni odmah donose zakon o 'istospolnim brakovima'. Ako su listići nevažeći, oni misle da su važeći.

DU
Deleted user
19:22 14.01.2015.

Gdje je sada josipovića da jasno i glasno svojom izjavom prekine ovu lakrdiju koja demokraciji nanosi nepopravljivu štetu. Ili je ipak ostao dosljedan sebi - i ne bi se štel mešat?

Avatar A-10
A-10
19:21 14.01.2015.

Što se jugovići koprcaju. Još su ošamućeni od potopa, pa na sve strane vide slamčice.