Nova studija

Britanija odahnula: Više nismo u pandemiji, cjepivo smanjilo broj zaraženih za 90 posto

Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
London
Foto: TOM NICHOLSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in London
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in London
23.04.2021.
u 09:21
Prvi put u šest mjeseci koronavirus je pao na treće mjesto ljestvice najčešćih uzroka smrti u toj zemlji
Pogledaj originalni članak

Velika Britanija više nije u pandemiji COVID-19 zahvaljujući velikoj procijepljenosti koja je smanjila stopu zaraze za 90 posto – prenose danas riječi znanstvenika britanski mediji.

Novim istraživanjem utjecaja cijepljenja na opću populaciju otkriveno je da je cjepivo imalo veliki utjecaj na smanjenje i simptomatskih i asimptomatskih slučajeva, piše Mirror.

Isti medij navodi da je prvi put u šest mjeseci koronavirus pao na treće mjesto ljestvice najčešćih uzroka smrti u toj zemlji. Prema objavljenoj studiji, osim što cjepivo pomaže smanjenju stope infekcija, ono također može smanjiti transmisiju virusa među populacijom.

>> VIDEO Što bi trebali piti jesti prije i nakon cijepljenja, a što ne bi?

Nakon primanja samo jedne doze cjepiva, bez obzira na to je li riječ o cjepivu tvrtke Pfizer ili AstraZeneca, zabilježen je pad od dvije trećine slučajeva koronavirusa, a utvrđena je i 74-postotna učinkovitost protiv simptomatske infekcije.

Primanjem obje doze primijećen je pad ukupnog broja slučajeva zaraze za 70 posto te 90 posto među simptomatskim slučajevima.

Studija se temelji na podacima koje vode Sveučilište u Oxfordu i Ured za nacionalnu statistiku.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar GeniKameni
GeniKameni
10:20 23.04.2021.

"Prvi put u šest mjeseci koronavirus je pao na treće mjesto ljestvice najčešćih uzroka smrti u toj zemlji"!!!??? To je monumentalna laz, bas kao i ostale statistike o slavnom virusu! Stvarni broj zrtava slavnog virusa je nemoguce utvrditi zato sto su se u UK cak i zakoni o mrtvozornicima mijenjali kako bi se broj zrtava pumpao do maksimuma. Po novim pravilima lijecnici u tim drzavama mogu utvrditi da je osoba umrla od slavnog virusa bez da su je ikad vidjeli! U domovima za starije cak i njegovateljicama je dozvoljeno utvrditi uzrok smrti! Na tisuce ljudi se broje kao zrtve slavnog virusa a da nikad nisu bili testirani ili su zivot izgubili u prometnim nesrecama. Ovo bi sad trebao biti hvalospjev otrovima kojih su "nastancali" u milijardama i treba to sve potrositi "da se ne baci, da ne propadne"! Zato Pfizer i najavljuje trece obavezno cijepljenje, pa onda opet svake godine...! Zato Vucic "velikodusno" poziva gradjane susjednih zemalja na besplatno cijepljenje! Ovo je jos jedna poruka ovcama glinenog mozga..., primite otrov, vidite kako smo mi sada "zdravi"! Za ovu prijevaru i manipulaciju ce te odgovarati...

AA
aabbcc
10:53 23.04.2021.

Men nikako nije jasno kako Srbi s putinovim cjepivom jos nisu savladali i otjerali koronu preko granice ?

AA
aabbcc
10:44 23.04.2021.

Eto vidite AstraZence napravila božije cudo a vi cekajte trecu dozu Pfizera obecali su ameri da ce biti dobro ako ga kupite ... : )