PROMO

Bravo! Tek im je 16 godina, a u Splitu održavaju radionice za djecu, educiraju mlade i organiziraju volonterske akcije

UPSHIFT
UPSHIFT
UPSHIFT
UPSHIFT
05.10.2021.
u 12:42
Mladim je Splićankama sudjelovanje u UNICEF-ovu programu UPSHIFT otvorilo prilike za nove suradnje, a njihov projekt „Za bolji Marjan” čini Split boljim i ljepšim gradom za život.
Pogledaj originalni članak

Iako im je tek 16 godina, Splićanke Nikolina M., Mia R. i Ariana K. predano i ambiciozno žele mijenjati svoju lokalnu zajednicu nabolje. Projektom „Za bolji Marjan” žele se usmjeriti na uređenje neodržavanih postojećih površina i stvaranje novih rekreativnih sadržaja u park-šumi Marjan u Splitu, ali i educirati mlade naraštaje o prirodnim ljepotama i potrebi za njihovom zaštitom.

Ideja triju učenica Gimnazijskog kolegija „Kraljica Jelena” s pravom javnosti u Splitu stvorila se u ožujku ove godine na UPSHIFT radionici koju im je preporučila školska psihologinja Hana Paver. Radi se o programu koji provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), a namijenjen je mladima od 13 do 19 godina koji žele razvijati svoju lokalnu zajednicu. Najbolje ideje osvajaju sredstva u iznosu od 7.500 kuna, a upravo je takva bila Mijina, Nikolinina i Arianina ideja.

UPSHIFT

Osvojivši sredstva za realizaciju svoje UPSHIFT ideje, odlučile su se na osnivanje inicijative mladih „Flores za bolji Split”, kojoj je cilj osvijestiti, educirati i motivirati mlade te pokrenuti volonterske akcije. Koliko su ozbiljne u svom naumu da učine Split boljim i ljepšim, pokazuje činjenica da su 18. rujna održale prvu besplatnu edukativnu radionicu u zoološkom vrtu u Splitu.

„Sudjelovalo je petnaestero djece uzrasta od 9 do 12 godina. Na radionici su djeca bojala drvene kućice za ptice, koje su nakon radionice ponijela sa sobom. Dok su se kućice sušile, djeca su uz stručno vodstvo posjetila zoološki vrt i naučila mnogo zanimljivosti o domaćim životinjama. Ovo je naša prva od planiranih pet radionica”, izjavile su djevojke iz inicijative Flores na svojim društvenim mrežama te otkrile da se na buduće radionice može prijaviti putem službenog maila inicijative.

UPSHIFT

Osim s njima, ostvarile su suradnju i s HPD-om Mosor, Udrugom Marjan i Javnom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan te u nastavku projekta organizirale akciju čišćenja s učenicima i profesorima svoje škole.

„Učenici su dobrovoljno sudjelovali, te smo na potezu od sjevernih vrata Marjana do Bena napunili gotovo dvadeset vreća smećem (pretežno ostacima građevinskog materijala, plastikom i opušcima cigareta). Pozitivno smo iznenađene atmosferom koja je vladala zbog učenika koji su pokazali ljubav prema prirodi. Iznimno smo im zahvalne jer su toliko entuzijastično pristupili ovome zadatku. Sljedeće nam je u planu organizirati slične akcije u suradnji s drugim splitskim školama te se nadamo da ćemo ih jednako uspješno provesti”, kazale su djevojke kojima je, baš kao i mnogim mladima iz Hrvatske, UPSHIFT radionica dala vjetar u leđa da pokrenu promjene u svojoj okolini. Srednjoškolci iz Međimurske županije sljedeći su koji će imati priliku realizirati svoje ideje poboljšanja lokalne zajednice, i to od 8. do 10. listopada na novoj UPSHIFT radionici!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr