mladi jastreb

Branko Borković otkrio zbog čega je prihvatio kandidaturu za ministra branitelja

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Branko Borković otkrio zbog čega je prihvatio kandidaturu za ministra branitelja
09.03.2016.
u 10:00
– Ne želimo biti teret i da zbog nas neke stvari ispadaju problem. Mi smo stvorili državu i želimo biti aktivni tvorci Hrvatske – rekao je Borković
Pogledaj originalni članak

Branko Borković, kojeg su za kandidata za novog ministra branitelja predložili vukovarski branitelji, otkrio je da je to prihvatio jer ne želi da su branitelji teret državi, a da su ih u takvu poziciju doveli lošim kadroviranjem.

– Milas je bio izvrsni kandidat – branitelj Vukovara, ratni zapovjednik. Sve nas je šokiralo da se to nije dogodilo. Ne želimo biti teret i da zbog nas neke stvari ispadaju problem. Mi smo stvorili državu i želimo biti aktivni tvorci Hrvatske, da damo nadu da možemo bolje živjeti – rekao je Borković u emisiji 'Novi dan' na N1 televiziji.

Borković se osvrnuo i na pritisak podjela unutar Domoljubne koalicije za koji je rekao da je prisutan svakog trenutka i kroz djelovanje udruga i medija. – Ovo je kriza u koju nismo smjeli biti dovedeni. Tu smo zbog lošeg kadroviranja jednog dijela HDZ-a. Tu govorimo o prvom kandidatu. Ovo mora biti ozbiljan pristup - rekao je Borković.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju prosvjednika u Savskoj, Borković je ocijenio da je to posljedica nefunkcioniranja vlasti. – Traje praktički od 2000. do danas kad smo razorili politički sustav koji smo imali poput ukidanja dvodomnog parlamenta. Imamo vladu koja svakih 6 mjeseci mijenja zakone – rekao je i dodao da nemamo stabilan politički sustav zbog čega nema političke komunikacije.

– Imamo premijera koji šalje zakone u Sabor i zastupnici dižu ruke, a nisu aktivni arbitri nego poslušnici - rekao je Borković.

Na pitanje može li on pomiriti podjele među braniteljima i u društvu Borković je rekao da je on 1991. krenuo u rješavanje vrućeg problema – branitelja. – Kad smo stvarali Hrvatsku, imali smo jasne ciljeve. Moramo ih imati i sad, ali ih nema jer su poremećeni odnosi u društvu i stavljene su neke krive vrijednosti. Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske. Moramo omogućiti da građani ne odlaze van nego da dolaze u Hrvatsku bez obzira na naše međusobne prijepore – rekao je Borković.

Borković je rekao da ga raduje što je HDZ izišao s kvalitetnim kandidatom Milijanom Brkićem. – Na njima je s premijerom da odlučuju. Prihvate li mene ili Brkića, neće pogriješiti jer smo spremni pomoći. I premijer i HDZ moraju biti svjesni da bez zajedništva i pomoći nas koji nismo u strankama, a želimo pomoći, nema rješavanja problema. Posebni uvjeti su ti da branitelji ne mogu biti predmet trgovina i pogodbi. Domovinski rat je temelj moderne države – istaknuo je Borković.

Kao svoju prednost pred Brkićem vidi to što ne nastupa s pozicije ni jedne stranke, a mana je pak što iza sebe nema stranku koja je dobila izbore. Rekao je i da smatra neodrživim smanjenje proračuna za Ministarstvo branitelja za 50 milijuna kuna.

Govoreći o velikom broju branitelja, Borković je rekao da su problemi nastali krajem 90-ih izdavanjem potvrda MUP-a i MORH-a kada je došlo do inflacije branitelja.

Na pitanje bi li podigao zahtjev za ratnom odštetom Srbiji, rekao je da bi to učinio u svakom slučaju.

>> Vukovarski branitelji za ministra predložili Branka Borkovića

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
10:14 09.03.2016.

ajde...valjda ce sa ministarskom placom biti dovoljno hrane za pse da ne jedu konje...

DU
Deleted user
10:24 09.03.2016.

Svaka čast njegovom ratničkom poglavlju, ali on je garancija da će se raspasti aktualna Vlada odnosno nije baš priseban kad se radi o psihosoc. funkcioniranju. Štono bi rekli na jugu RH: antiprotivan. U SAD postoji izraz troublemaker iliti aktivni proizvođač nevolja. Tako da na čelu jednog od najviše neuralgičnih resora imati nekog tko je po naravi "kratkog fitilja" - e to ne sluti na dobro...

LU
luftbrenzer
10:35 09.03.2016.

" Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske. Moramo omogućiti da građani ne odlaze van ......." Kako mladi i dalje nezadrživo odlaze u inozemstvo, biti će da je spomenuti temelj moderne Hrvatske dobrano napuko.