INOVATORI Istrijani na INNOVI potvrdili da zlata vrijede

Branimir Ružojčić treći vitez inovatorstva Istre

18.11.2008.
u 15:16
Pogledaj originalni članak

Istarski inovatori još su jednom potvrdili da zlata vrijede. Njihove inovacije na međunarodnim izložbama diljem svijeta najčešće dobivaju zlatne medalje, ni na prošlotjednoj prestižnoj međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA u Bruxellesu nije bilo drukčije.

Poslovni kontakti
Elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima profiliran za velik motore i uređaji za elektromagnetsku terapiju inovacije su koje su izazvale pozornost poslovnih ljudi na ovogodišnjoj izložbi inovacija u Bruxellesu.

- Prema pokazanom zanimanju, mogu se uskoro očekivati i konkretni poslovni kontakti s našim autorima kroz mnogobrojne razgovore s posjetiteljima. Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i ove su godine tradicionalno, 18. puta zaredom predstavile hrvatske inovacije u Bruxellesu na međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2008. (poznatija po prijašnjem nazivu EUREKA), koja se održavala od 13. do 15. studenoga 2008.

Ukupno je predstavljeno 12 hrvatskih inovacija među kojim su i tri istarske - kazao nam je dosadašnji tajnik Udruženja inovatora Pule Đani Pincan. Elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima Branimira Ružojčića iz Društva inovatora Pule nagrađen je zlatnom medaljom, a brončanu medalju dobio je Uređaj za elektromagnetsku terapiju “”IVEM-1 i “”IVEM-2 Marčela Marića iz Kanfanara.

Istatrski inovatori ipak su po nečemu posebni jer su ove godine primili i prestižnu nagradu, koju dodjeljuje Belgijska komora inovatora i Grad Bruxelles “Merti of invention - zaslužni za inovatorstvo” kojom odaju priznanje izuzetnim pojedincima inovatorima.

Opet vitez u Istri
- Ove ju je godine jedini iz Hrvatske dobio dr. sc. Branimir Ružojčić, a to je već treća titula viteza inovatorstva dodijeljena u posljednjih 10 godina koja je pristigla u Istru, što govori o razini razvijenosti i poticanju inventivnog rada na našem području - kaže Đani Pincan. Prije nekoliko mjeseci titulu viteza inovatorstva primio je i Darko Špelić i to za svoj izum, ekološki miris za zatvorene prostore i automobile.



Pogledajte na vecernji.hr