SVEĆENIK SA STIGMAMA

Bozanićeva zabrana propovijedi velečasnom Sudcu ima protivnika u crkvenim redovima

11.11.2008.
u 21:50
Pogledaj originalni članak

Iako je kardinal Bozanić poznatom karizmatiku zabranio da održi propovijed u Svetištu Svete Matere Slobode, ne slažu se svi u Crkvi s tako drakonskom mjerom. Zagovornici “svećenika sa stigmama” ističu da ga ne treba zabranjivati nego ga treba pustiti da propovijeda na miru.

Bozanić zabranio velečasnog Sudca


Galerija: Sva lica Zlatka Sudca

Treba ga pustiti

– Moje je mišljenje da Sudca treba pustiti na miru. Ako on misli da treba otići u Osijek, Zagreb ili Split, onda ga treba pustiti da ide. Vjerujem da je vlč. Sudac zreo svećenik koji zna procijeniti što treba činiti – kaže svećenik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. Ivan Karlić te dodaje da vjernici stvaraju euforiju oko Sudca jer očekuju čuda, što nanosi veliku štetu samom Sudcu.

– Nikada nisam bio na njegovoj misi. Gledao sam njegove propovijedi na videokaseti te mogu kazati da su one u skladu s evanđeljem, objašnjava teolog. – Vjernici stvaraju euforiju, oni očekuju čuda, osobito bolesni i nemoćni – kaže dr. Karlić te dodaje da se čudesa događaju, ali ne u tolikoj mjeri.

Karizmatici su od početka kršćanstva bili nazočni u Crkvi i to je, objašnjava Karlić, na neki način djelovanje Duha Svetoga koji vodi Crkvu. Međutim, brzo se javio sukob između institucija i karizme koji je aktualan i danas.

Teolog dr. Adalbert Rebić ističe da mu je stil propovijedanja Zlatka Sudca bio ponešto neobičan od samog početka.

– Najčešće sam imao dojam da je više riječ o formi nego o sadržaju. Više dolazi do izražaja teatralnost nego riječ Božja. To mi nije odgovaralo – kaže Rebić te dodaje da nije primijetio da je Sudac i sadržajno nešto krivo učinio. Kada je riječ o zabrani, Rebić ističe da je kardinal Bozanić očito imao valjane razloge kada je posegnuo za takvom mjerom.

Izvan kontrole
Teolog Ivica Šola ističe da je, grubo rečeno, uvijek postojala birokratska i karizmatska Crkva. U birokratskoj Crkvi službenike je lako kontrolirati, a karizmatici su uvijek bili problematični jer ih je teže kontrolirati, bilo da je riječ o pravovjerju ili o isklizavanju iz uobičajene crkvene sheme. Dodao je da Sudac prolazi put kao svaki stigmat jer Crkva želi zaštiti osobu (Sudca) i sebe samu.


'Nismo zabranili Sudca'

Glasnogovornica kardinala Bozanića Matilda Kolić Stanić tvrdi da kardinal nije zabranio propovijedanje Zlatku Sudcu. Reagirao je i upravitelj Svetišta Sveta Mati Slobode don Petar Šimić. On ističe da je Sudac sudjelovao u duhovnom programu na način koji je bio u skladu s dogovorom njegovih crkvenih poglavara i Nadbiskupskog duhovnog stola. “Nikakva zabrana nije izdana niti izrečena ni velečasnom Zlatku Sudcu ni Svetištu Sveta Mati Slobode. Vlč. Zlatko Sudac u spomenutoj je prilici govorio u mjeri koju je ocijenio primjerenom”, piše u priopćenju don Petra Šimića.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr