Vjeroučitelj karikaturist ostao bez posla u OŠ Sv. Križ Začretje

Bozanić dao otkaz vjeroučitelju koji je crtao biskupe na zahodu

Zlatko Sudac
Don Kaćunko
18.09.2009.
u 19:46
Vjeroučitelji su na platnom popisu Ministarstva obrazovanja, ali poslodavac im je, zapravo, biskupija ili nadbiskupija koja odlučuje o tome hoće li se nekome dati ili uskratiti vjeroučiteljski mandat.
Pogledaj originalni članak

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić dao je otkaz vjeroučitelju karikaturistu Tihomiru Lovriću iz Osnovne škole Sveti Križ Začretje.

Razlog su karikature koje je Lovrić objavio u travnju, a koje na komičan način prikazuju crkvene službenike: predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Marina Srakića na zahodskoj školjci i glavnog urednika Glasa Koncila vlč. Ivana Miklenića na zahodu s toaletnim papirom od Glasa Koncila, vlč. Zlatka Sudca sa svastikom na čelu...

Sklonjen u tišini

Crkva očito u travnju, kada su karikature izišle u javnost, nije htjela podizati veliku prašinu pa je vjeroučitelj dočekao kraj školske godine na svome radnome mjestu, ali ne i početak nove školske godine kada je s mjesta vjeroučitelja sklonjen u tišini.

– Vjeroučitelj Lovrić više ne radi u našoj školi – kratko su nam rekli u Svetom Križu Začretju, a to je potvrđeno i na zagrebačkom Kaptolu.
– Gospodin Tihomir Lovrić imao je mandat za vjeroučitelja Zagrebačke nadbiskupije koji traje do opoziva.

Budući da nije zadovoljavao uvjete za vjeroučitelja, mandat mu je opozvan – rekla nam je glasnogovornica Zagrebačke nadbiskupije Matilda Kolić Stanić.

– Ovoga ljeta mons. Valentin Pozaić potpisao je dekret kojim sam maknut sa svojeg radnog mjesta, i to bez prethodna razgovora koji čak i Kodeks kanonskog prava predviđa.

Dekret navodi seriju optužbi protiv mene te, u isto vrijeme, razotkriva kafkijanske metode onog istog Ureda u kojem je sastavljen – kaptolskog Informbiroa. Uklonjen sam na način kako se to radilo u diktaturama i vojnim režimima.

Dapače, baš kao u vrijeme staljinizma, suđeno mi je u odsutnosti kako je to običavala činiti Većeka, koja je osudu, sastavljenu u uredu, dostavljala osuđenicima pri hapšenju. Dakle, Čeka, GPU, NKVD, MGB, KGB ili monsignorov kaptolski Ured, iako se različito nazivaju, upotrijebili su iste metode – piše na svome blogu bivši vjeroučitelj Lovrić.

Zanimljivo je da je Lovrić “zadovoljavao uvjete” sve dok se sporne karikature nisu pojavile u javnosti, a onda mu se odjednom istopio tzv. kanonski mandat. Praksa je takva da vjeroučitelji moraju dobiti “kanonski mandat” od mjesnog biskupa ili nadbiskupa i tek tada nastupiti u nekoj školi.

Vjeroučitelji su na platnom popisu Ministarstva obrazovanja, ali poslodavac im je, zapravo, biskupija ili nadbiskupija koja odlučuje o tome hoće li se nekome dati ili uskratiti vjeroučiteljski mandat.

Karikature za reformu

O nastanku karikatura Lovrić na svojim internetskim stranicama navodi kako mu je namjera bila da svojim umjetničkim diskursom prenese ideju reforme koju zastupa međunarodni pokret “Mi smo Crkva”.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

OB
-obrisani-
22:23 18.09.2009.

Crkvu treba zakonom zabraniti, a bozanica treba poslati u poljoprivredu da vuce plug.

KA
Karla
22:35 18.09.2009.

Trebalo mu je odmah dati otkaz! Ali Crkva je pametno to odradila na kraju školske godine i dala mu mogućnost da preko ferija nađe neki drugi posao npr. kao crtač karikatura. Ova tema opet je dala zamah mrziteljima Crkve da se ispušu u komentarima.

AF
anti.F.
21:30 18.09.2009.

Hallloooo,Haloooo mi vi naivni da ne recem glupi Hrvati.MA sta ocekujemo od Bozanica i drugih Clero Fasista samo mos HAHA.Nekad svake nedjelje na misi a danas se lako popiskim na liturgiju koja od HR Fasista siri iskljucivo MRZNJU .